Artan kira bedelleri sebebiyle mevcut kiracıların yaşadığı sorunlar hakkında konuşan Avukat Eda Salman, "İçinde bulunduğumuz bu dönemde kira bedellerinin olağanüstü artması, halihazırda kiracı olanları sıkıntıya soktu. Kiracıların en sık yaşadığı durumlardan biri, ev sahiplerinin sözleşmede yazan oranların çok üzerinde artırım talep etmeleri veya sözlü olarak kiracıyı tahliyeye ikna etmeleri" dedi.
Ev sahibinin kiracıyı sözlü olarak ikna edemediği takdirde hukuki yollara başvurabileceğini dile getiren Eda Salman, bunun için de sözleşmenin üzerinden belli bir zaman geçmiş olması gerektiğini söyledi: "Ev sahibinin 'kira bedelinin uyarlanması tespiti' davası açabilmesi için sözleşmenin üzerinden en az 5 yıl geçmesi gerekiyor. Aynı şekilde ortada herhangi bir tahliye sebebi yokken tahliye davası açabilmek için sözleşmenin bitiş süresinin üzerinden 10 yıllık uzama süresinin geçmiş olması gerekli."
Bazı ev sahiplerinin evin üçüncü bir kişiye satıldığını veya kendisinin ya da yakınlarından birinin ihtiyacı olduğunu söyleyerek kiracısını evi boşaltması yönünde ikna etmeye çalıştığını belirten Eda Salman, şöyle konuştu: "Evin üçüncü bir kişiye satılması halinde yeni malikin mevcut kiracıya kendisinin yeni malik olduğunu bildirmesi ve yasal sürenin sonunda evin tahliye edilmesi gerektiğini ihtar etmesi gerekir. Bununla birlikte süre sonunda kiracıya tahliye davası açabilir ama davanın sonucunu beklemek zorundadır. Aynı şekilde ihtiyacı olan ev sahibinin dava açarak samimi ihtiyacını ispatlaması ve dava sonunu beklemesi gerekir."
Eda Salman kiracılara önemli bir de uyarıda bulundu: "Kiracılar ev sahiplerinin sözlü taleplerine yanıt vererek evi tahliye edebilirler veya yasanın tanımış olduğu süreçlerin sonunu tamamen kendi kişisel şartlarını değerlendirerek bekleyebilirler. Fakat ev sahibinin ihtiyacında samimi olması halinde, dava süreci sonunda kiracı aleyhine hükmedilecek olan yargılama gideri ve vekalet ücretini de ödemek zorunda kalabilir."