Avrupa'ya Türk gözü

NATO üyesi bir ülkeye ilk SİHA satışı! Ankara'da tarihi SİHA anlaşması. Türkiye tarihinde ilk kez bir AB ve NATO ülkesine SİHA ihraç edildi. Anlaşmanın imzalarını Başkan Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Duda attı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Duda, Beştepe'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Başbaşa ve heyetler arası toplantıların ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan Polonya'ya silahlı insansız hava aracı (SİHA) satışı için anlaşma imzalandığını söyledi. Böylece Polonya, Türkiye'nin SİHA sattığı ilk NATO ülkesi oldu. Başkan Erdoğan ortak toplantıda şunları söyledi:

DÜNYANIN EN İYİSİYİZ

"Polonya ile 10 milyar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Kendi savaş gemisini yapan 10 ülke içinde yer alıyoruz. İHA'da dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biriyiz. Bu tecrübe ve kabiliyetlerimizi NATO müttefikimiz Polonya ile paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Tarihte ilk kez Türkiye, NATO'da yer alan bir ülkeye İHA satışı gerçekleştirecektir."

F-16'LARI GÖNDERİYORUZ

"Polonya'nın, NATO'nun Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirleri kapsamında İncirlik Üssü'müze deniz karakol uçağı ve askeri misyon göndermesini memnuniyetle karşılıyoruz. NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği Misyonu kapsamında, F-16 uçaklarımızı yakında Polonya'ya göndereceğiz."

GÜVENLİ TURİZM ANLAŞMASI

"Türkiye ve Polonya'nın başta ekonomi, ticaret olmak üzere birçok alanda işbirliğine sahip olduğuna inanıyorum. Az önce tarım ve spor alanında imzalanan belgelerle birlikte işbirliğimizi daha da ileri taşıyacağız. Turizm alanında imzalanan ortak bildiri 2 ülke arasında güvenli seyahati teşkil edecektir."

1 YIL İÇİNDE TESLİM EDİLECEK

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ziyaret öncesi Türkiye'den 24 adet SİHA satın alacaklarını duyurmuştu. Blaszczak'ın açıklamasına göre Baykar savunma şirketinin ürettiği Bayraktar TB2 adlı SİHA'lar önümüzdeki yıl teslim edilecek. Baykar şimdiye kadar Bayraktar TB2 SİHA'larını Azerbaycan, Ukrayna, Katar ve Libya'ya sattı.

BEŞTEPE'DE RESMİ TÖREN

Polonya Cumhurbaşkanı Duda için Beştepe'de tören yapıldı. Duda Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı Türkçe, "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

SURİYELİLERLE DAYANIŞMA DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda'nın eşi Agata Kornhauser Duda ile Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) ofisini ziyaret etti. Emine Erdoğan, "Türkiye'nin Suriyeli kardeşlerimize gösterdiği dayanışma, tüm dünyaya örnek oldu" dedi. Agata Kornhauser Duda "Kısa sürede çok büyük başarı göstermişsiniz, gerçekten bu çok zor" diye konuştu.

DUDA, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etti.