Avrupalı 6 milyon Türk'e Saraybosna müjdeleri

Saraybosna’da, Avrupa’nın dört bir yanından gelen Türklere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, pek çok alanda art arda müjdeler sıraladı, ''Bulunduğunuz ülkelerde mutlaka vatandaşlık alın'' dedi.

1

Emin Pazarcı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna’da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Yaklaşık 6 milyona ulaşan Avrupalı Türklere peş peşe müjdeler veren Erdoğan şunları söyledi: “Yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın. ‘Almam’ demeyin, alın. Veriyorlarsa alın. Çifte vatandaşlığa izin veren ülkelerde zaten bir sorun yok. Bu konuda farklı uygulaması olan ülkeler için mavi kart başta olmak üzere, Türkiye’deki haklarınızı hiçbir kayıp olmadan kullanabileceğiniz formüller geliştirdik.” 

Erdoğan şöyle devam etti: "Diasporadaki gençlere ayrılan üniversitelerdeki kontenjanları iki katına çıkartıyoruz. Vatandaşlarımız konsolosluk işlemleriyle ilgili banka kartıyla başkonsoloslukta ödeyebilecekler. Bankayı aradan çıkartarak vatandaşlarımızın gereksiz komisyon ödemesine gerek kalmayacak. Boşanma kararlarının başka bir yere ihtiyaç kalmaksızın başkonsolosluklarda yapılabilecek. Döviz ile askerliği 6 bin eurodan bin euroya düşürdük. Yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilmesi için adım atmaya başlıyoruz.

BİZİ AYIRAMAYACAKLAR 

“6 milyonu aşkın kardeşimiz Avrupa’da yaşıyor. Son iki asırda büyük kayıplar verdik. Buna rağmen geride kalanlar büyük bir hazinedir. Bizi ayırmak için ellerinden geleni yapanlar başaramayacak.” 

Türkiye için Avrupa’daki Türklerin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Bugün 6 milyonu aşkın kardeşimiz Avrupa’da yaşıyor. Son iki asırda çok büyük kayıplar verdik. Buna rağmen geride kalanlar dahi başlı başına büyük bir hazinedir. Bir bölümünü de sizlerin oluşturduğu bu hazineyi gözümüz gibi korumakta kararlıyız. Her ne kadar birileri bizleri ayırmak için ellerinden geleni yapsa da altını çizerek söylüyorum, başaramayacaklar.

Bizim çocukluğumuzdaki ders kitaplarında, Anadolu’daki uygarlıkları öğrenirdik. Sonra birden 20. yüzyıla gelirdik. Aradaki bin yıllık dönem neredeyse yok sayılıyordu. O zaman tarih derslerindeki Selçuklu ve Osmanlı bahisleri dahi bize afaki bir konu gibi anlatılırdı. Medeniyetimizin binlerce yıllık birikimini yok sayan bu anlayışı biz yıktık biz. Milletimizin yeniden geçmişiyle, kültürüyle buluşmasını sağladık.

GURBETÇİ DEĞİL AVRUPALI DİYORUZ 

Biz hiçbir zaman Bosna’yı ayrı düşünmedik. Bu yola devam ettik ve devam edeceğiz, Savaştan sonra Avrupa ülkelerinin iş gücü ihtiyacını karşılamak için gurbetçi olarak yollara düştük. O günlerin üzerinden 65 yıl geçti. Bu kıtada yaşayan kardeşlerimize gurbetçi değil Avrupalı diyoruz. Dün acı vatan olan Avrupa bugün artık yeni yurt haline geldi. 1000 yıl önce Orta Asya’dan gelip Anadolu’yu kendine yurt edinen atalarımız bununla kalmamışlardır. Bir ayağıyla orada, bir ayağıyla Avrupa’da olmuştur. 

EMİNE ERDOĞAN HASTANE AÇILIŞI YAPTI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bosna Hersek ziyaretine eşlik eden Emine  Erdoğan, başkentteki Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi (KCUS) Hematoloji  Bölümü’nün açılışına katıldı. TİKA tarafından tadilat, tıbbi donanım ve mobilya tefrişatının  yapıldığı KCUS Hematoloji Bölümü, Emine Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı  Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic’in eşi ve KCUS Genel Müdürü Prof. Dr. Sebija  İzetbegovic ile TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin’in katıldığı kırmızı  kurdele töreninin ardından hizmete açıldı.