Avrupa kovuyor, biz kapıları açıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı ülkelerin sığınmacıları denize dökmekten bahsettiğini dile getirdi. 

1

MURAT KELKİTLİOĞLU/SENEGAL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın "Türkiye Suriye içerisinde harekata hazırlanıyor' iddialarına Senagal'den cevap verdi:

Açıkçası Rusya'nın bu yaklaşım tarzını gülerek karşılıyorum. Rusya'nın önce Suriye sınırları içerisinde öldürdüğü insanların hesabını vermesi lazım. Kendileri orada işgal hareketi halindedir, biz ise onlardan kaçanlara yardım için çalışıyoruz. 

Rejimin ve Rusya’nın Halep’teki saldırılarından kaçan on binlerce sığınmacı Türkiye’nin kapısına gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador’da yaptığı açıklamada bu kişileri Türkiye’nin kabul edeceğini duyurdu.

Erdoğan, değerlendirmelerine şu cümlelerle devam etti: “Biz sınırlarımızı ve topraklarımızı, hiçbir çıkar kaygısı gütmeksizin sığınmacılara açmaya devam ediyoruz. Buna karşılık, Avrupa ülkelerinden bazılarının sığınmacıları denize dökmekten söz etmesini; mallarına, paralarına, hatta çocukların ziynet eşyalarına el koymaya varacak kadar ileri gitmesini üzüntüyle takip ediyoruz. Türkiye olarak, gerek ülkemize sığınan mağdurlara kucak açarak, gerekse dünyanın insani yardımlarla, bu konuda farklı konumda bulunuyoruz.” 

MESELE SURİYE’DE ÇÖZÜM 

Ekvador'un başkenti Kito'da, Ulusal Yüksek Eğitim Enstitüsündeki “Türkiye’nin Dış Politikası ve Latin Amerika” konulu konferansta bir konuşma yapan Erdoğan, Suriye’de yaşanan sorun çözülmeden bölgede yaşanan diğer sorunların çözülemeyeceğini vurgulayarak, “Suriye nüfusunun yarısı evlerinden edilmiş durumdayken, göçmen sorunu çözülemez. Envai çeşit terör örgütünün faaliyet alanı haline dönüşen bu ülkede devlet, siyasi ve kurumsal olarak yeniden yapılandırılmadan güvenlik sorunları ortadan kaldırılamaz” dedi. 

CENEVRE'YE ÇAĞRI: ADiL OLUNMALI 

“Biz, Suriye’de, halkın meşru talepleri ve beklentilerini karşılayacak şekilde gerçek bir siyasi geçiş sürecinin süratle hayata geçirilmesini, tek çözüm olarak görüyoruz” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de siyasi çözüm çabalarının başarılı olması isteniyorsa, terör örgütlerine karşı daha ilkeli bir tutum takınılması ve muhalefetin de adil bir anlayışla sürece dahil edilmesinin şart olduğunu söyledi. 

TERÖRE KARŞI DAHA DA KARARLIYIZ

Bir devletin, insanının can, mal ve akıl güvenliğini sağlamakla görevli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaptığımız da budur ve bunu yapmaya da devam edeceğiz” dedi. Türkiye'deki terör örgütlerinin 40 bin vatandaşı öldürdüğünü hatırlatan Erdoğan, şunları ekledi: "Bu insanlarımızı öldüren terör örgütlerine karşı biz elimiz kolumuz bağlı mı duracağız. O terör örgütlerine karşı gerekli cevabı vermeyecek miyiz? Ve geç kalındı. Bundan sonra çok daha kararlıyız ve bu terör örgütlerine karşı sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

SENEGAL'E KISA ZİYARET

Ekvador ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüşte Senegal’e geçerek Devlet Başkanı Macky Sall ile bir araya geldi. Resmi törenler karşılanan Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti.   

RUSYA'NIN BU TAVRINI GÜLEREK KARŞILIYORUM

Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Rusya'nın Türkiye'yi, Suriye'ye karşı askeri bir hareket hazırlığında bulunmakla suçladığının" anımsatılması üzerine Erdoğan, "Rusya'nın bu yaklaşım tarzını gülerek karşılıyorum. Önce Rusya Suriye'de öldürmüş olduğu insanların hesabını vermesi lazım” dedi.