Avrupa kovaladı, Oligark kaçtı

Oligarklar servetlerini götürüyor. AB kovalıyor onlar kaçıyor. AB, 15 Rus oligark için yaptırım kararı aldı; Roman Abramoviç, Avrupa'yı terk etti. Reuters'a göre Türkiye'ye geliyor.

DHA

Avrupa Birliği hükümetleri, Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Roman Abramovich'in de aralarında bulunduğu 15 Rus oligarka uygulanan yaptırımları genişletmek için görüşmelerini sürdürüyor. Listede, Rus internet arama motoru olan Yandex NV'nin genel müdürü ve CEO yardımcısı Tigran Khudaverdyan ve Rusya'nın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Magnitogorsk Iron & Steel PJSC'nin sahibi Victor Rashnikov da bulunuyor. Listedeki diğer önemli isimler şunlar; metal kralı Alisher Usmanov, Alfa Grubu sahipleri Mikhail Fridman ve Petr Aven; büyük bir çelik şirketini kontrol eden Alexei Mordashov; petrol şirketi Rosneft'in CEO'su Igor Sechin; ve petrol şirketi Transneft'in CEO'su Nikolay Tokarev. İngiltere, 10 Mart'ta 7 Rus oligarkın 15 milyar sterlin değerindeki varlığının dondurulmasına karar vermişti. İngiltere, Abramovich'in, varlıklarının dondurulduğunu, İngiltere'deki bireyler ve işletmelerle işlemlerinin yasaklandığını, seyahat yasağı ve ulaşım yaptırımlarının uygulandığını duyurmuştu. Yaptırımlarla iyice köşeye sıkışan oligarklar ise mallarını kaçırma telaşına düştü.

YATINI KARADAĞ'A KAÇIRDI

Abramovich, lüks yatı Solaris'i kendisine yönelik yaptırımlardan kurtarmak için Karadağ'a kaçırdı. 139 metrelik Solaris, Barselona'da limanda bulunurken Karadağ'daki Tivat Limanı'na götürüldü. Böylece Avrupa Birliği ülkesi olmayan Karadağ sınırları içinde yaptırım riskinden kaçılmış oldu.

JETİ İSRAİL'E İNDİ

Abramovich'in jeti ise önceki gece Moskova'dan kalkarak, İsrail'e indi. Ben Gurion Havaalanı'na inen jette Abramovich'in bulunup bulunmadığı ise tespit edilemedi. Aynı zamanda İsrail vatandaşı olan Rus milyarder yaşamının büyük bölümünü sürdürdüğü İngiltere'den yaptırımlar yüzünden ayrılmak zorunda kaldı. Abramovich'in İsrail'de gayrimenkulleri ve yatırımları var ve İsrail'in sağlık, eğitim ve kendisiyle işbirliğini askıya aldığı bildirilen Yad Vashem de dahil olmak üzere diğer kurumlara önemli bir bağışçı.

VİLLALARI İŞGAL EDİLİYOR

Rus oligark Oleg Deripaska'nın Londra'daki malikanesi, 5 kişi tarafından protesto amacıyla işgal edildi. Fransa'da da Putin'in eski damadı Rus Oligarkı Kirill Dmitriev'in villası basıldı. Biarritz'de bulunan villayı işgal eden iki eylemci tutuklandı.

MALİKANELERİ UKRAYNALI MÜLTECİLERE VERİLEBİLİR

İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden bir sözcü, Ukraynalı mültecilerin, Rus oligarkların evlerine yerleştirilip yerleştirilemeyeceği sorusuna, "Bu kesinlikle gözden geçirdiğimiz bir şey" yanıtını verdi. Sözcü, mal sahipleri yaptırımlara tabi iken el konulan mülkler için uygun kullanımın belirlenmesi için çalıştıklarının altını çizdi.

Abramovich'in Gulfstream G650ER jetinin değeri 65 milyon dolar.

8 MİLYAR LİRALIK YAT

Solaris'in maliyetinin 430 milyon Pound (8 milyar 250 milyon lira) olduğu ifade edilmişti. 8 güvertesi, 1 helikopter pisti bulunan yat; 48 kabin ve 60 kişilik mürettebatı ile dikkat çekiyordu.

ABRAMOVİCH'İN ARAZİSİ KRALİÇE'YE GEÇEBİLİR

Abramovich'in malikanesinin bulunduğu arazi için 10.000 sterlinlik vergi borcunu ödemediği gerekçesiyle Kraliyet Fonu'nun müsadere başlatma hakkına sahip olduğu ifade ediliyor. Abramovich'in 140 milyon dolar ödediği 15 odalı görkemli bir malikane olan Londra'daki evi, Crown Estate'e ait bir arazide ve Prens William'ın yaşadığı Kensington Sarayı'na yürüme mesafesinde bulunuyor. Abramovich malikanenin sahibi ancak arazi Kraliyet ailesinden 125 yıllığına kiralandı.

USÜLSÜZ VATANDAŞLIK SORUŞTURMASI

Abramoviç, Sefarad Yahudileriyle ilgili yasa uyarınca 2021'de Portekiz vatandaşlığı almıştı. Ancak vatandaşlığa usülsüz alındığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. İfadesi alınan Haham Daniel Litvak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma devam ediyor.

CHELSEA TARAFTARLARI AĞLIYOR

Abramovich'in 2003'te İngiliz iş insanı Ken Bates'e 140 milyon sterlin ödeyerek sahibi olduğu Chelsea, tarihinin en zor günlerini geçiriyor. Maç bileti satması yasaklanan, oyuncularla yeni mukavele imzalaması, yeni transferleri kadrosuna katması, storelarda ürün satması da engellenen Chelsea'nin taraftarları duruma isyan etti. Taraftarlar son lig ma- çında tribünlerde gözyaşlarını tutamadı.

Abramovich dün Tel Aviv Ben Gurion uluslararası havaalanında görüntülendi. Reuters Abramovich'in jetiyle İstanbul'a havalanmadan önce bir VIP salonunda görüntülendiğini ifade etti.

ABRAMOVİCH İSTANBUL'DA MI?

RUS milyarder Roman Abramovich'in LX-RAY kuyruk tescilli Gulfstream tipi özel jeti dün akşam saatlerinde İsrail'den havalanarak, İstanbul'a geldi. Uçakta Abramovich'in olup olmadığı henüz bilinmiyor. Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndan hareket eden Roman Abramovich'in özel jeti, yaklaşık 2 saatlik uçuşun ardından saat 18.11'de İstanbul Havalimanı'na indi. Apronda park eden jetin yolcuları arasında Abramovich'in olup olmadığı bilinmiyor.

AB, OLİGARKLARI DA KAPSAYAN YENİ YAPTIRIMLARI ONAYLADI

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı. Yapılan açıklamada, dördüncü yaptırım paketinin Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerini, bazı kişi ve kuruluşları hedef aldığına işaret edildi. Yaptırımların detayları henüz açıklanmadı ama son yaptırım paketi kapsamında, Rusya'ya 300 avrodan daha pahalı havyar, içecek, puro, elektronik cihaz, parfüm, çanta, palto, takım elbise, ayakkabı, gömlek, elmas, altın ve değerli taş gibi ürünlerin gönderilmesinin yasaklanması bekleniyor.

15 KİŞİ, 9 ŞİRKET

Aralarında Abramoviç'in de yer aldığı 15 kişi ve 9 şirketin AB yaptırım listesine eklenmesi, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi bekleniyor.