Atina'dan Ankara'ya zeytin dalı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Ankara ve Atina'nın farklılıklar yerine birleştirici şeylere odaklandığını belirterek, “Barış içinde yaşamak için birlikte çalışmak zorundayız” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Londra School of Economics'te katıldığı bir etkinlikte AA'nın sorularını yanıtlayarak, Türkiye-Yunanistan ilişkilerini değerlendirdi. Yunan Bakan, Ankara ile Atina arasında yeni bir sayfanın açıldığının sinyallerini verdi.

MÜZAKERECİ YAKLAŞIM

Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların çözümüne yönelik Yerapetritis, "müzakereci yaklaşımın" önemine dikkati çekerek "Sadece dış politikada değil, hayatın her alanında müzakere süreci fikrini seviyorum. Ne zaman bir anlaşmazlık yaşasak, bunun krizle sonuçlanmamasını umuyorum" ifadesini kullandı. Yerapetritis, Türkiye ve Yunanistan arasında "temel farklılıklar" olduğunu ancak bu anlaşmazlıkların yönünün belirlenmesinde diplomasinin ve çözüme açık olmanın önemli olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların diplomasi için bir engel olmaması gerektiğini belirten Yerapetritis,

"Biz anlaşmazlıklarımızı bir kenara koyma konusunda or-tak bir karara vardık" dedi.

DİPLOMAT GÖREVLENDİRİLDİ

Yunan Bakan Yerapetritis, iki taraf arasında savunma ve askeri alanda güven tesis edici adımların, ilişkilerin geliştirilmesi için hayati önemde olduğuna vurgu yaparak Atina hükümetinin bir diplomatını bu süreçle görevlendirdiğini aktardı. Ege'de şu anda "sükunet" olduğuna işaret eden Yerapetritis, "Şunu söylemeye hep devam edeceğim, askeri bölgelerin yetkilendirilmesine ilişkin temel konumuzu çözsek de çözmesek de Ege'de sükuneti uzatmak, başlı başına önemli" diye konuştu.

'SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ'

İki ülkenin yakınlaşmasına karşı çıkanların olduğunu dile getiren Yerapetritis, "Birlikte yaşamak zorundayız. Barış içinde yaşamak için birlikte çalışmak zorundayız. Ççözümlere odaklanmak zorundayız" dedi.

SUNAK: TRİBÜNLERE OYNAMA

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasındaki Elgin Mermerleri krizi devam ediyor. Sunak, Miçotakis'i "tribünlere oynamakla" suçladı.