Doruk Çakar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık dönüşüm hedefini belirledi. Katı atıkların dönüşümü projeleri, hem 100 bin kişilik yeni istihdam oluşturacak, hem de ekonomiye kaynak oluşturacak. 2023’e kadar tamamlanacak bu projeler kapsamında, ekonomiye yıllık tam 10 milyar liralık katma değer sağlanacak.
6 MİLYAR EUROLUK YATIRIM
Bakanlık çevreye yönelik olarak kapsamında atık yönetimi, doğa koruma, endüstriyel kirlilik ve risk yönetimi, hava kalitesi, gürültü yönetimi, iklim değişikliği, su kalitesi ve kimyasallar yönetiminin içinde olduğu 9 sektörde yoğun çalışmalar sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında, 2007-2016 arasında yıllık 2,8 milyar euroluk yatırım yapıldı. Söz konusu rakamın 2023 yılına kadar yıllık ortalama 6,7 milyar euro olması bekleniyor.
100 BİN KİSİYE İS İMKANI
Bakanlık verilerine göre Türkiye’de halen 84 katı atık düzenli depolama sahası ile bin 95 belediyede 52,4 milyon vatandaşa hizmet sağlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda oluşan atıkların yüzde 11'inin geri kazanılabiliyor. Mevcut geri
kazanım faaliyetlerinin ekonomiye katkısı şu an yıllık 3,5 milyar tutarında. Ancak proje kapsamında 2023 yılına kadar bu rakam yıllık 10 milyar düzeyine ulaşacak. Katı atıkların değerlendirilmesi alanında da 100 bin kişiye istihdam sağlanacak.