Atatürk'ü dünya izleyecek

Disney+'ın ‘Atatürk' dizisini Ermeni lobisi yüzünden dijital yayın akışından kaldırması sonrası yapımcı Saner Ayar, ilk kez konuştu: “Dizi dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacak. Tüm fikri ve mülki hakları bize aittir.”

Akşam

ERÇİN DAĞ EYSEN

Başrolünde Aras Bulut İynemli'nin yer aldığı Ermeni lobisinin baskısıyla Disney+'ın tüm dünyada yayınlamaktan vazgeçtiği 'Atatürk' filminin yapım şirketi günler sonra sessizliğini bozdu. Projenin yapımcısı Saner Ayar, Atatürk filmi hakkında lobi faaliyeti yürüten Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) için "Ben açıkçası etkilerini çok abarttığımızı düşünüyorum. Bizler galiba onlara hak etmedikleri gücü atfediyoruz o nedenle sadece o kadar attıkları Tweet kadar ciddiye alacağım" açıklamasını yaptı. Atatürk'ün çocukluk yıllarından milli mücadeleye giden hikâyesinin anlatıldığı yapım 'Atatürk 1. Film' ve 'Atatürk 2. Film' adıyla vizyona girecek. Proje ilk olarak 29 Ekim'de özel bir kanalda ekrana gelecek.

Aras Bulut İynemli: "Biz bir film yaptık, onun fikirlerini, duygularını hissetmeye ve anlatmaya çalıştık. Ona ve eserine layık olabilmek hepimizin gayesi oldu."

PLATFORMLARLA GÖRÜŞÜYORUZ

Ayar, Disney'in filmi yayınlamama kararı aldıktan sonra dağıtım planlarının değiştiğini ifade edip hedeflerini şöyle anlattı: "3 Kasım'da birinci filmimiz tüm sinemalarda olacak. Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve tüm Balkan ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, tüm Ortadoğu ülkelerinde sinemalarda olacak" dedi. Ayar ayrıca dünyaca ünlü başka dijital platformlarının filmi yayınlamak için teklif sunduklarını ifade edip "1 Eylül 2024'ten itibaren görüşmelerini sürdürdüğümüz dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacak. Bu platformlar filmi izledi ve olağanüstü tepkiler aldık. Şu anda tekliflerini iletiyorlar. 30 gün içinde sonuçlanır. Tüm fikri ve mülki hakları bize aittir" diye konuştu. Ayar, filmin bütçesinin 24 milyon doları bulduğunu söyledi.

AMACIMIZ ULUSLARARASI

PROJENİN geniş kitlelere ulaşmak için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un kendilerine destek verdiğini söyleyen Ayar, "Amacımız uluslararası düzlemde bugüne kadar en iyi Atatürk filmini yapmaktı. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, platform yetkilileri ve bizimle ayrı görüşmeler yaptı. Filmin Türkiye'de ve yurtdışında geniş kitlelere ulaşması için destek verdi" dedi.