Atatürk maskeli Kuva-yi Milliye düşmanları

Atatürk maskesiyle Kuvâ-yi Milliye düşmanlığı. CHP'nin yayın organı Halk TV'nin ‘Atatürkçü' olduğunu savunan sunucusu Ayşenur Arslan, Kıbrıs Türk halkını Rum EOKA çetesinin katliamlarından kurtaran Türk Mukavemet Teşkilatı'nı ‘suikastçı illegal örgüt' olarak niteledi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Halk TV sunucusu Ayşenur Arslan, terör örgütü EOKA'nın saldırılarına karşı Kıbrıs Türk halkını korumak için kurulan Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı'nı hedef aldı. Arslan, "Halil Falyalı, kendini Türk Mukavemet Teşkilatı'nın üyesi olarak tanıtırdı. Bu teşkilat adada, suikastlarla bilinen illegal, yarı resmi bir oluşumdu" sözlerini sarf etti. Skandal sözlere, Türkiye ve KKTC'den tepki yağdı.

MÜCADELEYİ BİLMİYOR

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, AKŞAM'a yaptığı açıklamada "Bu kişi Kıbrıs Türk halkının yakın dönemdeki mücadelesini bilmiyor. Bilmediği için de yalan yanlış açıklamalar yapıyor. Kıbrıs'ta federasyona dayalı ikili görüşmeler başarısızlığa mahkum oldu. Bir çözüm getirmedi. Kıbrıs'ta iki devletli çözüm yegane yol olarak karşımıza çıktı. Bunu gören güçler bu durumu boşa çıkarmak için devreye girmiştir" dedi.

İHANETE ADINI YAZDIRDI

TMT Genel Merkez Yönetim Kurulu Genel Koordinatörü Veli Koreli de "O sözler Kıbrıs Türk'ünü derinden yaralamıştır. Tepkimiz büyük. Bizler Kuvâ-yi Milliye ruhuyla gençlerimizi yetiştirerek memleketlerine sahip çıkmaları adına çalışmalar yapıyoruz. Anavatanımız yetkililerinin bu kişi hakkında başlattığı inceleme sonucunda, layığını bulacağına yürekten inanıyor, kendi açımızdan ise, şahsınızı ihanet tarihinin kirli sayfalarına uğurluyoruz" diye konuştu.

VATANDAŞLAR İSYAN ETTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) Kıbrıs Türk tarihi açısından çok önemli bir kuruluş ve Kıbrıs Türk halkının "bağımsızlığının mimarı" olduğunu belirterek Ayşenur Arslan'a tepki gösterdi. Akademisyen Zeki Akçam "TMT demek, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı demektir. TMT'nin mukavemeti olmasaydı, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda Mehmetçik Ada'da toplu mezarları bulacaktı. Kıbrıs Girit olmamışsa, KKTC ve Kıbrıs Türkü bağımsız olmuşsa, bunun en önemli nedeni TMT ve Kıbrıs Türk mücahididir" ifadelerini kullandı.

Rauf Denktaş'ın danışmanı Sabahattin İsmail de "Cahilliğin, hadsizliğin seviyesizliğin de bir sınırı olmalı. Sana da, seni oraya çıkaranlara da yazıklar olsun" tepkisi gösterdi.

3 ŞEHİDİN KARDEŞİNDEN DERS!

Üç kardeşi 1963 yılındaki "Kanlı Noel" olaylarında EOKA terör örgütü tarafından şehit edilen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Kıbrıs'ta eli kanlı EOKA terör örgütü tarafından şehit edilen Murat, Kutsi ve Hakan'ın kardeşi, Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın oğluyum. Kıbrıs ile ilgili yorum yaparken, Kıbrıs tarihinin ve Kıbrıs'ta Türklerin varlık mücadelesinin iyi bilinmesi kanısındayım. Eğer bugün Türk Mukavemet Teşkilatı olmasaydı, Kıbrıs bir Rum adası olurdu. Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türkünün izzet ve şerefi için mücadele eden bir milli mücadele ruhudur. Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs'ta Türklerin destansı direnişinin bir simgesidir. Kıbrıs'ta Türklerin Kuvâ-yi Milliye'si Türk Mukavemet Teşkilatıdır" " ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu "Mim Mim ve Karakol Teşkilâtı nasıl ki millî mücadelede Türk direniş yolunun mihenk taşı organizasyonları ise Türk Mukavemet Teşkilâtı da Kıbrıs Türklüğü'nün bağımsızlık mücadelesinde Kuva-yi Milliye'nin iz düşümüdür. Tarih bilmesek dahi had bilmek lâzımdır!" derken CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, sosyal medyadan yayımladığı görselle isim vermeden Arslan'a tepki gösterdi.

SAATLER SONRA YÜZSÜZ ÖZÜR

CHP'den akşam saatlerine kadar resmi açıklama gelmedi. Ayşenur Arslan ise tepkiler çığ gibi büyüyünce saatler sonra özür diledi. Arslan yine de konuyu saptırmaya çalıştı ve "Dostlarım 'yanlış anlaşıldın ama anlatamadıysan özür dile' diyor. Bundan gocunmuyorum ve programda da vurguladığımı yineliyorum: Sözlerimi Halk TV'yi susturmak için kullananların dışında, hassasiyetini fazlasıyla hissettiğim herkesten özür diliyorum" dedi.

'CAHİL, HADSİZ!'

KKTC'de yayın yapan Volkan gazetesi Ayşenur Arslan'a "Terbiyesiz! Şaşkın! Cahil! Hadsiz! Geveze! Sözlerini geri al özür dile" ifadeleriyle tepki gösterdi.

TATAR: ŞEREFLİ BİR TEŞKİLATTIR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da şunları söyledi: "TMT şerefli ve haysiyetli bir teşkilattır. Türkiye'nin de desteğiyle kurulan bu teşkilat, KKTC'nin bugünlere gelmesinde büyük rol oynamıştır. Bu konuları bilmeden, TMT'ye söylenen sözler bizi üzer. TMT şanlı bir direniş örgütüdür. Kıbrıs Türk halkının korunmasında büyük bir mücadele vermiştir."

TMT, DİRENİŞİN ABİDELEŞTİĞİ YERDİR

Ayşenur Arslan'ın haddi aşan sözlerine Türkiye'den de tepki yağdı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: "TMT, Kıbrıs'ta Türkleri katleden Rumlara karşı bir mücadele yürütmüştür. Bir anlamda Kuvâ-yi Milliye'dir. TMT hakkındaki değerlendirmeleri yanlış ve haddini aşan değerlendirmeler olarak görüyorum."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: " Türk Mukavemet Teşkilatı, katiller sürüsü EOKA'nın insanlık dışı saldırılarına karşı Kıbrıs Türkü'nün izzet ve şerefi için mücadele eden milli mücadele ruhudur. TMT, Kıbrıs Türk Halkı'nın destansı direnişinin abideleştiği yerdir."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Türk Mukavemet Teşkilatı'na yönelik bir televizyon programında son derece üzüldüğümüz bir söylem gördük. Büyük bir yanılgının olduğuna inanmak isterim gerçekten. Çünkü TMT KKTC'nin Kuvâ-yi Milliyesi'dir. Böyle bir söylemi görünce önce inanamadım sonra bir kez daha dinledim. Açıkça bir hanımefendinin televizyon programında böyle söylem içinde olduğunu gördük. Çok da üzüldük."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türkü'nün katliam şebekesi olan EOKA'ya karşı şanlı direnişinin odağıdır EOKA adlı katliam şebekesinin varislerine karşı direniş ruhu aynı kararlılıktadır. 'Artık zamanıdır, bundan sonra toplu vursun yüreklerimiz' diyerek, katliam şebekesi EOKA'ya karşı dünyanın en namuslu ve meşru mücadelesini veren TMT Kuva-yi Milliye'dir. EOKA adlı katliam şebekesi ve diğerleri, Kıbrıs Türkü'nün direniş iradesi karşısında her zaman yenilecektir."

'CEHALETTEN Mİ İHANETTEN Mİ'

Milli Savunma Bakanlığı da, Kıbrıs'ın kahramanları için sarf edilen hadsiz sözlerle ilgili açıklama yaptı: "Türk Mukavemet Teşkilatı, 100 yıl önce yedi düvele karşı direnişi canlandıran Kuvâ-yi Milliye ruhunun bir tezahürüdür. Unutulmamalıdır ki 'Türk Mukavemet Teşkilatı' demek vatan savunması demektir. Bilgisiz kanaat, yorum çevreye zarardır. Cehaletten mi yoksa ihanetten mi bilinmez fakat şuursuzca açıklamalarla Kıbrıs'taki kardeşlerimizi incitenleri kınıyor ve haklı davalarında kardeşlerimizin her zaman yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz."

CUMHUR İTTİFAKI'NDAN SUÇ DUYURUSU

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan'ın skandal ifadeleri sonrası Cumhur İttifakı harekete geçti. AK Parti, MHP ve BBP'nin Ayşenur Arslan hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI NEDİR?

1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT), Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde, önemli kilometre taşlarından biri. EOKA teröristleri yollara barikatlar kuruyor, otobüsleri durduruyor ve Kıbrıs Türklerini sorgusuz sualsiz kurşuna diziyordu. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Salih Coşkun, 1958'de terör örgütü EOKA'ya karşı bir örgütlenme için Özel Harp Dairesi Başkanı Tümgeneral Daniş Karabelen'i görevlendirmişti. Bu görevlendirmeden kısa süre sonra Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu. 20 Temmuz 1974 sabahına kadar, Kıbrıslı Türkler için EOKA'nın vahşice katliamlarına karşı savunma yapan Türk Mukavemet Teşkilatı, 1 Ağustos 1976'da Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına dönüştürüldü.