Atatürk kırmızı çizgimiz! Lisans iptali dahil gereken yapılacak

Disney Plus'ın ABD'deki Ermeni lobisine boyun eğerek “Atatürk” dizisini yayından kaldırması tepkileri çığ gibi büyüttü. Siyasiler ve vatandaşlar Ata'sına sahip çıktı, sosyal medyada boykot kampanyaları başladı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, lisans iptali dahil en sert tedbirlerin masada olduğunu söyledi. Türkiye Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı Şirinoğlu ise diasporaya “Normalleşmeyi sabote etmeyin” çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ - BARIŞ KOCAOĞLU

2022'de Türkiye'de yayın hayatına başlayan Disney Plus platformu, 2023 yılı içerisinde "Atatürk" dizisini yayınlayacağını açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda yerli içerikleri kaldıran platform, "Atatürk" dizisine de yer vermeme kararı aldı. Çekilen bölümlerin, Fox TV'de ve Türkiye'deki sinemalarda gösterileceği açıklandı. İptal kararının Ermeni lobisinin baskılarıyla alındığı öne sürüldü.

ATATÜRK'E 'SOYKIRIMCI' DEDİ

ABD'deki Ermeni Lobisi ANCA'nın Başkanı Aram Hamparian, "Atatürk'e Disney'de yer vermek çok korkunç bir öneri. Atatürk'ün soykırım mirasını göz önünde bulundurmadan onu anlatan her şey, yaptıklarını meşrulaştırır. Eğer soykırım mirasıyla ilgili yeni bir uluslararası veya ulusal tartışma başlatılacaksa, bunu memnuniyetle karşılarız" ifadelerini kullandı.

ARAVOT'TAN PROVOKASYON

Ermenistan'da yayın yapan Aravot gazetesi, gelişmeyi provokatif bir haber ile okurlarına sundu. ''Ermeni lobisi sayesinde Atatürk' dizisi Disney Plus platformlarında yayınlanmayacak. Türk tarafı Disney Plus'a karşı bir propaganda saldırısı başlattı'' diye yazdı.

BOYKOT ÇAĞRISI YAPILDI

Ermeni lobilerinin baskısı sonucu 'Atatürk' belgesini yayınlamama kararı alan Disney Plus'ın hamlesi Türkiye'nin çığ gibi büyüyen tepkisiyle karşılaştı. Konuyla ilgili #BoykotDisneyPlus, #Disneyiptalet ve #Disneyboykot gibi hashtag üzerinden karara tepki gösteren binlerce tweet atıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Disney + isimli kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.

ÇELİK: 'HASTALIKLI LOBİ'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, kararı kınadı. Çelik, katıldığı bir TV programında ise, "Hastalıklı lobinin baskısına boyun eğiyorlar. Yaptıkları yok hükmünde ama saygısızlığa göz yumulmaz. Atatürk ile ilgili bu faaliyetleri sürerse herhangi bir şekilde Türkiye'nin kurumları ile iş yapması söz konusu olmaz" dedi.

TÜRK MİLLETİNE HAKARET

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise alınacak önlemleri sıraladı: "Bu kararı asla kabul etmiyoruz. Bu karar Türk milletine yapılmış bir hakarettir. Tüm dünyaya örnek olmuş tarihi şahsiyet hakkında bu tavır asla kabul edilemez. Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinin kurtuluş ve bağımsızlığının simgesidir. Bu tavır 85 milyona yapılmış bir tavırdır. Biz Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonumuza açıklamalarını isteyeceğiz. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nu göreve çağırıyoruz. Disney Plus'ın lisans iptali dahil, bant daraltma, reklam yasağına kadar her türlü karşılığı vereceğiz."

Memleket Partili bir grup genç, Zeytinburnu'ndaki FOX binasının önünde "Atatürk'ü aydınlatmaya Hollywood'un perdeleri yetmez. 29 Ekim'de kendi platformunuz üzerinden, tüm dünyaya açık bir şekilde diziyi yayınlayacağınızı duyurmanızı bekliyoruz" pankartı açtı.

HER ŞEYİNİZ PARA MI OLDU?

Türkiye'ye geçtiğimiz yıl gelen Disney+, Atatürk dizisi çekeceğini ve başrollerinde Aras Bulut İynemli'nin oynayacağını açıklamıştı. Bu açıklamasıyla birçok kesim tarafından beğenilmiş ve Aras'ın da çok iyi bir seçim olduğu dile getirilmişti. Kanal, Ermeni diasporasının baskısıyla bu fikrinden vazgeçti. Filmin FOX ve sinemada yayınlayacağını açıkladı. Sosyal medya hemen tepkisini verdi ve protestolar devam ediyor. Birçok kişi üyelikten ayrıldı. RTÜK tepkisini koydu soruşturma başlattı. Benim tepkim ise o kanalla özdeşleşen sanatçılara . Birçok sanatçı o kanaldan para kazanıyor. Ayıptır...! Hani Atatürkçüydünüz, hani her şeye tepki veriyordunuz. Ne oldu sizin Atatürkçülüğünüze. Para daha mı önemli oldu sizin için. Sosyal medyada her şeye atıp tutuyorsunuz, neden Atatürk filmi için tepki vermiyorsunuz, her şeyiniz dolara mı endeksli? Şahan Gökbakar, Tarkan, Eda Ece, Demet Özdemir, Hande Erçel neredeler, siz okulda andımızı okumadınız mı, sosyal medyada insanlara iyi görünmeyi bırakın, kimse size inanmıyor artık.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: "Bu kararın, bir süredir sosyal medya paylaşımlarında Atatürk hakkında nefret söylemi içeren, yakışıksız ifadeler kullanan, projeye karşı lobi yaptığı da bilinen Amerika Ermeni Ulusal Komitesi ANCA'nın baskıları sonucunda alındığı iddia edilmektedir. CHP olarak Disney+ yöneticilerinin aldığı bu kararı, kurucumuz ve ülkemizin Büyük Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırasına karşı işlenen bir nefret suçu olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz."

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin: "Disney yöneticilerinin bu tutumu tek taraflı, Türkiye ve Türk insanına karşı nefret niteliğinde."

DESTİCİ: KINIYORUZ

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: "Disney isimli kuruluşun, "Ermeni lobisinin müdahalesi" üzerine "Atatürk" dizisini platformunda yayımlamama kararı aldığı iddialarına ilişkin, "Öncelikle bu kararı alan dijital platformu kınıyoruz ve bir an önce bunu düzeltmesini bekliyoruz."

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: "Hiç kimse Türk milletini terbiye etmeye kalkışamaz! Cumhuriyetimizin 100. yılında tarihi bir başyapıt olacak "Atatürk" filmini devletimizin önderliğinde milletçe biz yapmalıyız. Pılını pırtını topla ülkemden defol Disney Plus."

ERMENİ VAKIFLARI: 'SABOTE ETMEYİN'

■ Türkiye Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı Bedros Şirinoğlu: "ABD'deki Ermeni kurum, kuruluşlarına ve uluslararası medya örgütlerine, Türkiye ve Ermenistan arasında yürütülen normalleşme sürecini desteklemeleri ve bu anlamda katkı sunabilmek adına daha sorumlu davranmaları için çağrıda bulunmaktayız."

BU ZİHNİYETE TESLİM OLUNAMAZ

Türkiye'nin Ermenistan ile Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç: "Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine zarar vermek için Erivan'da Nemesis sözde anıtını diken zihniyet ile Disney+'ın Atatürk dizisi için yine aynı amaçla baskı yapan zihniyet aynıdır. Yapıcı çabalara destek vermek yerine, bu yıkıcı zihniyete teslim olunmasını kabul etmiyorum."