Atatürk figürü paravan! Bir CHP'li daha yolsuzluktan gözaltında... Otele izin ver, 2 villayı kap

Menderes Belediye Başkanı, yolsuzluktan gözaltına alınan 5'inci CHP'li başkan oldu. CHP'li Menderes Belediye Başkanı Kayalar ve Belediye Meclis Üyesi, imara aykırı yapılan otele izin verip rüşvet olarak Bodrum'dan iki villa kabul etmekten gözaltında.

İzmir'de Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, Menderes Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında önceki gün düzenlenen operasyonda "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla aralarında temizlik işleri, yazı işleri, fen işleri ve mali işler müdürlerinin de bulunduğu 27 şüpheli gözaltına alınmıştı. Şüphelilerin 2018-2021 yılları arasında yapılan ihalelerde kamuyu yaklaşık 10 milyon lira zarara uğrattığı tespit edildi.

RÜŞVET, USULSÜZLÜK

Operasyonda elde edilen belgelerin incelenmesi sonucunda Özdere'de inşaatı devam eden 5 yıldızlı otelin imar planına aykırı şekilde yapımına izin verildiği belirlendi. Karşılığında ise Bodrum'da bulunan iki adet villanın aracılar kullanılarak 'rüşvet' olarak verildiği iddiası sonrası soruşturma genişletildi. Bu kapsamda Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç, mimarlık şirketinin sahibi ve otel müdürü gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri süren Menderes Belediye Başkanı Kayalar, yaptığı yazılı açıklamada, "Şahsıma adli işlem uygulandığına dair haberlerin herhangi bir gerçeklik payı yoktur. Soruşturma kapsamında ifademe başvurulmak üzere Mali Şube'ye gelip, görevimizi yerine getirdik" dedi. Güleç'in gözaltına alınmasıyla birlikte 8 ayda 5 CHP'li belediye başkanı rüşvet ve yolsuzluktan gözaltına alınmış oldu. Daha önce de Çan, Avcılar, Küçükkuyu ve Kıyıköy Belediye başkanları yolsuzluktan gözaltına alınmıştı.

BELEDİYELER YOLSUZLUK BATAĞINDA

ÇAN: Belediyeden ihale alan firma sahiplerinden rüşvet alındığı ve irtikap suçu işlendiği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 31 Mayıs'ta CHP'li Çan belediyesine operasyon düzenlendi. Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, İnsan Kaynakları Müdürü Ş.U. ve Mali Hizmetler Müdürü A.Y. ve firma çalışanı R.A. gözaltına alındı, 3 kişi aranıyor.

MALTEPE: "Örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek" ve "Resmi belgede sahtecilik" soruşturmasında kapsamında CHP'li belediyeye 20 Mayıs'ta operasyon düzenlendi. Belediyenin üst yönetiminde görevli kişiler ile zabıta personelinin de aralarında yer aldığı 11'i kamu görevlisi olmak üzere 22 şüpheliden 21'i yakalandı. İBB Tasarım Müdür Yardımcılığı görev yürüten H. B. ve Zeytinburnu Tapu Müdürü Y. C. ile Maltepe Belediyesi'nde görevli bir memurun da bulunduğu toplamda 3'ü kamu çalışanı 5 kişi tutuklandı.

KADIKÖY: 17 Mayıs'taki operasyonda, 224 şüpheli hakkında "örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından gözaltına alındı. 6'sı denetim mühendisi, 48'i zabıta 160 kişi gözaltına alındı. 27'si belediye personeli 32 kişi tutuklandı.

AVCILAR: İhaleye fesat karıştırma ve resmi belgede sahtecilik suçlamasıyla 1 Nisan'da operasyon düzenlendi. 5 ilde düzenlenen operasyonda aralarında eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak'ın da bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Toprak ile birlikte 11 kişi tutuklandı. Şüphelilerin, kamuya 2014-2016'da 3 milyon liralık zarar verdikleri ortaya çıktı.

BODRUM: 23 Mart'ta düzenlenen operasyonda polis, 30'a yakın klasöre el koydu.

GÖMEÇ: Başkan Yardımcılığı ve Belediye Meclis üyeliği görevlerini yürüten Hüseyin Gazi Pişkin, 22 Mart'ta gözaltına alındı. Pişkin'in, bir firmaya iş yapan taşerondan 50 bin lira rüşvet istediği öğrenildi. İçişleri Bakanlığı, Pişkin'i görevden uzaklaştırdı.

KÜÇÜKKUYU: CHP'li Cengiz Balkan, Fen İşleri Müdürü M.E. ve Fen İşleri personeli M.Ö., 5 Şubat'ta ihaleye fesat karıştırmaktan gözaltına alındı. Belediyenin pazarlık yöntemiyle ilansız gerçekleştirdiği 4 milyon 333 bin lira tutarındaki 4 hizmet alım ihalesine fesat karıştırdığı ortaya çıktı.

BİLECİK: Belediye iştiraklerinden Kayı A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Erdağı 20 Ocak'ta gözaltına alındı. Bir müteahhitten 200 bin dolar rüşvet aldığı iddia edilen Erdağı tutuklandı.

KIYIKÖY: Belediye Başkanı Ender Sevinç'in de aralarında olduğu 13 şüpheli 29 Kasım 2021'de gözaltına alındı. Sevinç tutuklandı.