Canan Türkoğlu: Ata sporumuz atıcılığa, hak ettiği değer verilmiyor

Atıcılıkta son 5 yılda Türkiye rekorları ve final rekorlarını elinde tutan Canan Türkoğlu, ata sporumuz olan Atıcılığa ülkemizde hak ettiği değerin verilmediğini söyledi. Olimpiyatlarda 6 branşta yarışmaları yapılan Atıcılığın dünyada ferdi branşlarda çok yaygın olmasına rağmen Türkiye’de çok fazla yaygın olmadığının altını çizdi.

Türkiye’nin büyük spor kulüplerinin ferdi branşlarda ki spor dallarına futbol kadar önem vermediklerini ileten Canan Türkoğlu, ülkemizin ferdi branşlarda dünya çapında başarılar yakalayacak sporcular yetiştirebileceğini ancak spor kulüplerinin desteğinin yetersiz olduğunu belirtti. Türkoğlu, kendisinin Yenidoğu Spor Kulübü ile çalıştığını, Yenidoğu Spor Kulübü Başkanı Kemalettin Dirik’in atıcılığın yaygınlaşması ve bu alanda başarılı sporcuların yetiştirilmesi için çalışmalar yaptığını, kendisinin de bu sebeple Yenidoğu Spor Kulübünü tercih ettiği bilgisini paylaştı.

“Türk tarihine baktığımızda atalarımızın savaşçı bir toplum yapısına sahip olduğunu görmekteyiz. Bu yapı silah kullanımına da ilgisi olan bir toplum olduğumuzu göstermektedir. Fakat günümüzde atıcılığın çok yaygın bir spor olmadığını görüyoruz.” diyerek Atıcılığın ülkemizde çok fazla bilinmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 

“Çaydanlığı Silah Olarak Düşünür Antrenmanlarımı Çaydanlıkla Yapardım”

Atıcılığa ilk başladığı dönemde silah sayısının yetersiz olmasından dolayı evde çaydanlıkla çalıştığını anlatan Türkoğlu, “Çaydanlığın tutma yerini silah gibi tutar, çay doldurduğumuz kısmı arpacık olarak düşünerek çalışırdım.” diyor. 

Üniversite topluluğunda aldığı eğitim ile atıcılık sporuyla tanışan Canan Türkoğlu, başarıya giden yolda yeteneğin yalnız başına bir şey ifade etmediğini söyledi. Başarılı bir sporcu olabilmek için yeteneğin, doğru ve disiplinli bir şekilde antrenman yaparak desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Canan Türkoğlu, bu süreçte azimli olunması gerektiğini de vurguladı. Başarıya giden yolda yenilgilerin de olacağını söyleyen Türkoğlu, gençlere verdiği tavsiyede “Her yenilgi insana birçok tecrübe katıyor. Çünkü orada yaptığınız hatayı ve yapamadıklarınızı görerek bir sonraki müsabakaya daha iyi hazırlanmaya başlıyorsunuz. Bu da sizin gelişiminizi olumlu yönde etkiliyor. Yenilginin ardından ben bu işi yapamayacağım, olmuyor gibi karamsar düşüncelere girmeden, sabırlı ve disiplinli bir şekilde çalışırlarsa sonunda başarıya ulaşacaklarını kendileri de göreceklerdir.” dedi.

“Alzheimer ve Parkinson gibi beyin rahatsızlıklarına çok güzel faydaları var”

Canan Türkoğlu, Atıcılıkla ilgili olarak şunları söyledi; “İnsanlara özgüven sağlar, çocuklarda ve gençlerde hatta ileri ki yaşlarda oluşabilecek beyin rahatsızlıklarında bu sporunda bilimsel olarak kanıtlanmış yanları vardır. Mesela çocuklarda satranç zekâyı geliştirir diye biliyoruz fakat atış branşları satrançtan bir tık daha öndedir. Dikkat ve konsantrasyonu artırmak için çok güzel bir spor branşıdır. Aynı zamanda Alzheimer ve Parkinson gibi beyin rahatsızlıklarına çok güzel faydaları vardır. Yani atıcılığın spor dışında insanların hayatlarında hobi olarak da yapabileceği bir branş olduğunu düşünüyorum. Özellikle bayanların bu branşta yeteneği çok yüksek. Hormonal olarak, kalp atım hızı olarak erkeklere oranla kalp atış hızı biraz daha yavaş olduğu için el titremesi dikkat yönünden bayanların daha gelişmiş olduğu için bayanların daha fazla yapabileceği branşlar arasına giriyor.” diyerek Atıcılığın faydalarına da değindi