Asrın felaketinin 1. yıldönümü! Acılar ilk günkü gibi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yarın 1'inci yıldönümü. 53 bini aşkın vatandaşın acısı hâlâ yüreklerde. Asrın felaketinin vurduğu 11 ili ayağa kaldırmak için seferber olan devlet, yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edecek.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük yıkımlara yol açan 6 Şubat depremlerinin yarın ilk yıldönümü. 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği, 107 bini aşkın vatandaşın yaralandığı depremlerin acısı hâlâ ilk günkü tazeliğini koruyor.

Devletin tüm kurumları, yıkılan kentleri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Asrın felaketinin yaraları, asrın dayanışması ile sarıldı.

GERİ DÖNÜŞ SÜRÜYOR

Kahramanmaraş'tan deprem sonrası ayrılan her 4 kişiden 3'ü memleketine geri döndü. AFAD İl Müdürlüğü verilerine göre, 429 bin 729 afetzede şehirden ayrıldı, 312 bin 456 kişi memleketlerine geri döndü. AFAD İl Müdürü Tayfun Temur, "Büyük oranda bir geri dönüş sağlandı. Hayatın normale döndüğünü gözlemliyoruz" dedi. Depremlerden etkilenen 11 kent, bir yılda 57 bin 15 kez sallandı.

57 BİN KEZ SALLANDI

Gazi Üniversitesi'nden Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, "6 Şubat 2023'ten bu yana 57 bin 15 deprem meydana geldi. Yani deprem bölgesi günde ortalama 156, haftada 1096 ve ayda 4 bin 751 depremle sarsıldı. En fazla sarsıntının meydana geldiği il Kahramanmaraş oldu" bilgisini verdi.

TAHA'NIN ANNESİ HER GÜN MEZARLIKTA

Hatay'da 2 kardeşiyle birlikte hayatını kaybeden sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'ın annesi Meryem Duymaz, evlatlarının mezarlarını her gün ziyaret ettiğini söyledi. Oğlunun kabri başında dua eden Duymaz, "Çok zor, Allah kimsenin başına göstermesin. Depremin üstünden bir yıl geçti ama benim için dün gibi. Her gün buraya gelip gidiyorum" ifadelerini kullandı.