Aslan kükredi, bahçe kapandı

Aslan Diyarı'na mühür. Ankara'da aslan ve kaplanların kükreme sesinin bölgede yaşayanların psikolojisini bozduğu gerekçesiyle, ‘Aslan Diyarı' adlı hayvanat bahçesine kapatma kararı verildi.

Ankara Gölbaşı'nda mahalle arasındaki hayvanat bahçesinin kapatılmasına karar verildi. İş insanı Ahmet Zeki Öner'in 2015'te, kiraladığı arazi bir süre restoran ve kafe, geçen yıl mayıstan itibaren de hayvanat bahçesi olarak işletildi. Aslan, kaplan, geyik, maymun gibi hayvanların bulunduğu bahçe önce büyük ilgi gördü ancak bir süre sonra kükreme sesi ve yoğun koku rahatsızlık verdi. Mahalleli, durumun çekilmez olması üzerine belediye, İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne şikayette bulundu, işletme 1 hafta kapatıldı. Ankara Valiliği tarafından 2021 Ağustos'ta işletmeye 'B grubu hayvanat bahçesi ruhsatı' verildi. Evi hemen bitişikte bulunan Niyazi Gürel ise rutsat iptali için mahkemeye başvurdu. Ankara 18'inci İdare Mahkemesi'nde görülen davada bilirkişi heyeti, hayvanat bahçesinde inceleme yaptı. Bilirkişi raporunda hayvanat bahçesindeki aslan ve kaplanların devamlı kükremek zorunda olduklarına dikkat çekildi, hayvanların gürültüsünün çevredekilerin psikolojisini bozacak kadar etkili olduğuna yer verildi.

BİLİRKİŞİ: 'RUHSAT VERİLEMEZ'

Raporda; çevre, konum, hayvan sağlığı, kötü koku ve gürültü kirliliği açısından işletmeye ruhsat verilmesinin yanlış olduğu tespit edildi. Ankara 18'inci İdare Mahkemesi de bilirkişi raporu doğrultusunda, ruhsat ve izni durdurarak hayvanat bahçesinin kapatılmasına karar verdi.

EYLÜLDE MÜHÜRLENECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvanların nakledilmesi için iş yeri sahibine 2 aylık süre verildiği ve bunun da eylülde biteceği belirtildi.

'ASLAN KAÇSA KİM YAKALAYACAK?'

İşletmenin bitişiğinde oturan Niyazi Gürel, hayvanların kokusunun dayanılmaz olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bahçe tam evimin sınırında. Gece sabahlara kadar aslanlar kükrüyor, sesten uyuyamıyoruz. Türlü türlü mahkemeler ile uğraşıyoruz, şimdi eylül başına kadar müsaade edildi. Geçen yıl maymun kaçtı, zor yakaladılar; aslan kaçsa kim yakalayacak. Bin 100 metrekarede hayvanat bahçesi olur mu?"