Aşırı sıcaklar olası büyük İstanbul depremini tetikler mi? Okan Tüysüz yanıtladı

Türkiye, son günlerde mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla adeta boğuşuyor... Yer yer 40 derecelerin üzerine çıkan hava sıcaklıkları ve yüksek nem oranı, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Sosyal medyada gündeme gelen ''Aşırı sıcaklıklar depremleri tetikler mi?'' İstanbul'da son günlerde yaşanan aşırı sıcaklıklar olası büyük depremin habercisi mi?'' sorularına Profesör Doktor Okan Tüysüz'den net yanıt geldi.

aksam.com.tr

Türkiye'de sıcaklıklar, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın da etkisiyle her geçen gün daha da yükseliyor.

Hava sıcaklığının ve nem oranının yüksek seviyelerde seyretmesi, vatandaşlara zor anlar yaşatıyor.

Rekor derecelere yükselen sıcaklıklar nedeniyle akıllara "Yüksek sıcaklıklar depremin habercisi mi?" sorusu geldi.

AŞIRI SICAKLIKLAR DEPREM HABERİCİSİ Mİ?

Sosyal medyada kullanıcılar, sıcaklıkların beklenen Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini merak etti. Peki son günlerdeki aşırı sıcaklıklar olası büyük İstanbul depreminin habercisi mi?

SICAKLIĞIN DEPREMLE İLGİSİ VAR MI?

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Okan Tüysüz, vatandaşların merak ettiği sorulara açıklık getirdi.

Bir televizyon programına katılan Tüysüz, sıcaklıklarla deprem arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığına değindi.

"DEPREMLE SICAKLIK İLİŞKİSİNDEN BAHSEDEMEYİZ"

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerine değinen Tüysüz, sıcaklıklarla deprem ilişkisinden bahsedilemeyeceğini vurguladı.

Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:

"6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken oldu. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi. Sıcaklıklar, soğukluklar ve diğer meteorolojik olaylarla depremin ilgisi yok. Meteorolojik olaylarla depremin, özellikle sıcaklıkların hiçbir ilgisi yok."

"BAŞKA ANLAMLAR YÜKLEMEK MANASIZ"

Türkiye'deki fay hatlarına değinen ve 4-5 büyüklüğündeki depremlerin her an meydana gelebileceğini ifade eden Tüysüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de 485 bilinen fay var. En azından 500'ün üzerinde fay var. Bunlardan bir tanesi deprem üretse ülkede deprem etkinliği sürmüş oluyor. Herhangi olağan dışı durum yok. Özellikle 4-5 gibi depremler her an meydana gelebilir. Buna başka anlamlar yüklemek manasızdır.

"BU DEPREMLER DEVAM EDECEK"

Ege bölgesinin sık deprem üretmesine ve bölgedeki fay hattı yoğunluğuna dikkat çeken Tüysüz, Doğu Anadolu'da da deprem etkinliğinin devam ettiğini söyledi.

Tüysüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"2023 Şubat depreminden sonra özellikle Doğu Anadolu'da uzun süren deprem etkinliği var. Hala bu bölgede muhtelif depremler, artçı depremler oluyor. Dolayısıyla bu depremler devam edecek. Ege bölgesi ve bugün deprem de dahil olmak üzere dünyanın en sık bölgelerinden birisi. En büyük deprem değil ama sık deprem üreten bölgelerden."

BÜYÜK DEPREM OLMASI BEKLENEN YERLER...

Profesör Doktor Tüysüz, iki bölgenin ismini vererek deprem beklentisi olduğunu açıkladı.

Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:

Büyük deprem beklentisi olan yerler Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgeler. Buralar artık zamanını doldurmuş herhangi bir zamanda olabilecek depremler. Maalesef ne toplum ne kişi ne idare olarak depreme hazır olduğumuz söylenemez.

Naci Görür, sıradaki depremin nerede olacağını açıkladı: Yıkıcı olması bekleniyor