Asıl tehdit uzun namlulu silahlar

Esenyurt'taki tekel bayiinde 2 gencin katledilmesi bireysel silahlanmayı gündeme getirdi. AKŞAM'a konuşan Emekli Emniyet Müdürü Erdin, “En büyük tehlike vahim silah dediğimiz uzun namluluların kolaylıkla temin edilmesi” dedi.

Bülent ŞANLIKAN

İstanbul Esenyurt'taki kanlı tekel bayii saldırısına ait görüntüler infial yarattı. 2 gencin acımasızca katledilmesi bireysel silahlanmayı yeniden gündeme taşıdı. Emekli Emniyet Müdürü ve Güvenlik Danışmanı Feramuz Erdin, asıl sorunun kontrolsüz silahlanma olduğuna dikkat çekti. Suçların çoğunlukla ruhsatsız silahlarla işlendiğine dikkat çeken Erdin, bunların çoğunlukla yurtdışından kaçak olarak getirildiğini belirtti. Feramuz Erdin, "İlk önce organize suç örgütleri silahlanıyor; daha sonra bunu gören esnaf ve vatandaş da yasadışı silahlanmaya başlıyor. Buradaki en büyük tehlike vahim silah dediğimiz uzun namlulu silahların da kolaylıkla temin edilebilmesidir" diye konuştu. Silah ruhsatı almak için kişilerden özel heyet raporu istendiğini belirten Erdin, "Rapor alamayan bu kişilere ruhsat da verilmez" dedi.

EŞKIYALAR GÖZALTINDA

Esenyurt'taki tekel bayinde 2 gencin öldürülmesiyle ilgili soruşturmada gözaltı sayısı 5'e yükseldi. Canilerden Samet Özerbay ile saldırganların kaçmasına yardım eden H.A yakalandı. Katil zanlısı Tarık Özerbay ile oğlu Azat Özerbay da akşam saatlerine doğru yakalandı. Cinayet sırasında bacağından vurulan Murat Özerbay da tedavi olmak için gittiği hastanede yakalanmıştı.

'BENİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ'

Cinayetle ilgili paylaşım yapılan 35 bin 368 hesaptan 9 bin 220'sinin bot hesap, 5 bin 136 hesabın FETÖ, 2 bin 898'inin ise PKK bağlantılı olduğunu açıklayan Yerlikaya, "Olumsuz algı oluşturmak için boşuna çabalamayın" dedi. Katil zanlısı Tarık Özerbay'ın ilk ifadesinde "Niyetim konuşmaktı, pişmanım. Whatsapp paylaşımına sinirlendim. Beni küçük düşürdü" iddiasında bulundu.

Magandaların hasımlarının oğlunu öldürdükleri anlara ait görüntüler infial yarattı.

AĞIR CEZA VE KONTROL ŞART

Avukat Dilek Yüksel, ruhsatsız silah cezasının 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 güne kadar para cezası olduğunu belirtti. Yüksel, ruhsatsız silahın tüfek, otomatik veya dürbünlü tabanca ya da uzun namlulu olması halinde cezaların 8 yıla kadar hapis; 5 bin güne kadar da para cezasına yükseldiğini söyledi; cezaların artırılması ve denetimlerin sıkılaştırılmasını önerdi.

7 AYDA BİN 200 CİNAYET

Umut Vakfı'nın elde ettiği verilere göre, 2023'ün ilk 211 gününde Türkiye genelinde bin 938 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu silahlı şiddet olaylarında bin 200 kişi hayatını kaybetti, bin 960 kişi de yaralandı. Saldırıların bin 653'ün de silahlar, 285'inde ise bıçak gibi kesici aletler kullanıldı.

ÜLKEDE 627 BİN RUHSATLI SİLAH VAR

Emniyet Genel Müdürlüğü, geçen yıl ülke nüfusuna göre Türkiye'de ruhsatlı silah oranının % 3 seviyesinde olduğunu bildirmişti. Son 5 yılın rakamlarına göre Türkiye'deki ruhsatlı silah sayısı 627 bin 765 olarak açıklamıştı. Ruhsatsız silah sayısına ilişkin ise bir veri ise yok.

ESENYURT'TA 2 BİN POLİSLE SIKI DENETİM

Esenyurt'ta 2 bin 112 personelin katıldığı geniş çaplı asayiş uygulaması yapıldı. 6 drone ile 1 helikopter de havadan destek verdi. 28 bin 890 kişi ve 4 bin 35 araç durdurularak kontrol edildi; aranan 86 şüpheli yakalandı. Araç ve üst aramalarında 16 silah ele geçirildi. Esenyut'ta dün gece de polislerce "asayiş ve dar alan uygulaması" yapıldı.