Kovid-19 aşısı orucu riske atar mı? Aşı olmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında tutulacak oruç sürecinde, yapılacak Kovid-19 aşısı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Milyonlarca vatandaşın uzun süredir uğraştığı Kovid-19 ile birlikte aşının yapılması orucu risk durumuna düşürür mü, orucu bozar mı konuları merak konusu haline geldi.

Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşlar şimdiden, koronavirüs sürecinde yapılacak aşının orucu bozup bozmadığını araştırmaya başladı. Konu ile ilgili internet aramalarında sıklıkla "Kovid-19 aşısı yapmak orucu bozar mı?" sorularına yanıt aranıyor. İşte aşı ile ilgili Diyanet'ten gelen açıklama

AŞI OLMAK VEYA İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş şu açıklamaları yaptı:

Yaptığımız istişareler neticesinde teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın uygun olduğuna karar verdik.

Diyanet İşleri'nden aşı açıklaması

Aşı orucu bozar mı konusu pek çok kişinin gündemini oluşturmaya devam ediyor. Aşı orucu bozar mı sorusu, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yanıt buldu. Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur.

Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.