Asgari ücret halloldu, sıra fiyatlarda... Enflasyona müdahale geliyor

2022 yılı asgari ücreti belli oldu. Türkiye'de en düşük asgari ücret 4 bin 253 lira olarak belirlendi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni asgari ücret sonrası bu kez de gözler tüketim ürünlerindeki fiyatlara çevrildi. Başkan Erdoğan, dün yaptığı konuşmada enflasyonla mücadele mesajı vererek ''Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız.'' ifadelerini kullandı. Uzmanlar, fahiş fiyatlarla mücadelede devletin gereken adımları atması gerektiğini vurguladı.

Aksam.com.tr

Herkesin merakla beklediği 2022 yılı asgari ücreti belli oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada en düşük asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğunu söyledi.

Asgari ücrete yapılan tarihi zam sonrası gözler tüketim ürünlerindeki fiyatlara çevrildi.

BAŞKAN ERDOĞAN SİNYALİ VERDİ

Başkan Erdoğan, asgari ücreti açıklaması sonrası enflasyonlar mücadele mesajı vererek, "Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı büyümesini hızlandırmak için gereken adımları atmayı sürdüreceklerini anlatan Başkan Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum." diye konuştu.

"STOKLAMAYA KARŞI DEVLETİN YAKLAŞIMI DEĞİŞİYOR"

Enflasyonla ve fahiş fiyatlarla mücadelede atılması beklenen adımları değerlendiren Hukukçu Cüneyd Altıparmak, Akşam TV'ye önemli açıklamalarda bulundu.

Altıparmak, "Asgari ücret dediğimiz konu sadece ekonominin ilgi alanına girmez, sosyal politika anlamında da asgari ücret belirleyicidir. Aynı zamanda hukukun da alanına girer. Nitekim Anayasa'nın 55. maddesi, devletin asgari ücreti sosyal devlet uyarınca belirlemesi gerektiği yükümlülüğü yükler. Bunun sebebi haksız fiyat ve stokçulukla mücadeledir. Devlet piyasayı, sosyal devlet ilkesi uyarınca düzenlemek ve denetlemek zorundadır." dedi.

Stokçuluk ve haksız fiyat konusunda devletin son dönemlerde, kabahat rejiminden ayrıldığını söyleyen Altıparmak, "Özellikle otomotiv sektöründeki stoklamanın piyasayı etkileyebilme durumuna yaklaştığını görüyoruz. Bu konuda devletin attığı adımlarla konunun artık kabahattan ziyade suç boyutuna çıktığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"PİYASALARDA HAREKETLENME OLACAK"

Enflasyonla mücadeleye ilişkin Akşam TV'ye konuşan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise, "Asgari ücretteki bu artış piyasada bir hareketlenmeye neden olacaktır. Tabi bu konuda kritik nokta şu; Türkiye'de enflasyonla mücadelenin daha da güçlenmesinde de fayda olacağını düşünüyorum. Çünkü bu denli yüksek artışın nedeni enflasyondaki artış." dedi.