Asgari ücret 17 bin 2 TL

Milyonların beklediği haber dün akşam geldi. 11 bin 402 TL olan asgari ücrete yüzde 49 artış yapıldı. Yeni ücret 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.

2024 yılı için uygulanacak net asgari ücret yüzde 49 artışla net 17 bin 2 TL oldu. Bunun 700 TL'si asgari ücret desteği olurken, asgari ücret geçen yıla göre ise yüzde 100 artış gösterdi.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 11 Aralık ve 18 Aralık'ta gerçekleştirilen toplantılarda sonuç alınamaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı için işçi, işveren ve hükümet temsilcilerini Beştepe'ye davet etti. Toplantının ardından yeni asgari ücreti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan duyurdu.

ERDOĞAN PAYLAŞIM YAPTI

Işıkhan, "2024'te geçerli olacak asgari ücret 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlenmiştir. Temmuz ayına göre artış yüzde 49, ocak ayına göre yüzde 100 oldu. Yeni miktarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2024 yılında asgari ücret, yüzde 49 artışla net 17 bin 2 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASINDAN TEPKİLER

Yeni asgari ücret, iş dünyasında da olumlu karşılandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: "Hayırlı olsun. Gelir vergisi dilimleri de yukarıya doğru güncellenerek çalışanların alım gücü artırılmalı."

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: "Yeni asgari ücret, çalışma hayatının tüm paydaşları tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Hem ücretli çalışanların refahını hem de ekonomik aktiviteyi destekleyecek bir rakam açıklandı. Asgari ücret desteğinin 700 liraya yükseltilmesini, işverenlerin üzerindeki yükün hafiflemesine destek için anlamlı buluyorum."

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Asgari ücretin 17 bin 2 TL'ye çıkmasını, emeğin milli gelirden aldığı payın hak ettiği seviyelere gelecek olması ve büyümenin kapsayıcılığını artırması bakımından da değerli buluyoruz."

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: "Çalışanlarımızın refahına, firmalarımıza ve ülkemizin kalkınmasına olumlu katkılar vermesini diliyorum."

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın: "Makul bir oran. Yeni asgari ücret kararını suiistimal ederek vatandaşın cebine göz dikenlere göz açtırılmamalı, bunu suiistimal edenler en ağır mali cezalara çarptırılmalıdır."

TÜRK-İŞ: TALEBİMİZ 18 BİN LİRAYDI

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bizim talebimiz 18 bin lira ve yılda iki defa müzakere yapılmasıydı" derken, TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol da "Uzun ve zorlu bir süreci geride bırakıyoruz. Asgari ücret desteği için Cumhurbaşkanımız ve bakanımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Bakan Vedat Işıkhan,"Bu süreci ortak mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Gerek işveren, gerek işçi tarafı en uygun noktada fikirbirliğine varmışlardır" dedi.