ASELSAN hisseleri nasıl alınır? ASELSAN halka arz nedir?

ASELSAN hisseleri nasıl alınır? Türkiye’nin göz bebeği ASELSAN halka arz başlıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %84,58'i TSKGV'ye aittir, %15,3'lük kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 60'ı yurtiçi, yüzde 40'ı yurtdışı yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan fiyat aralığına göre 2 milyar 989 milyon TL ile 3 milyar 640 milyon TL arasında bir gelir elde edilmesi bekleniyor. Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 40'ı yapay zeka çalışmalarına, yüzde 10'u işletme sermayesine, yüzde 20'si Ar-Ge'ye, yüzde 30'u ise satın alma ve birleşme operasyonlarında kullanılacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN halka arz sürecini başlatıyor. Peki, ASELSAN hisseleri nasıl alınır? ASELSAN'ın ikinci halk arzı satışa çıkarılmaya hazırlanıyor. Bu arz ile birlikte halka açıklık oranının yüzde 25,70'e çıkarılması planlanıyor. Yeni paylar, bir lotu 21,35-26,0 lira fiyat aralığında halka arz edilmeye başlanacak. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 60'ı yurtiçi, yüzde 40'ı yurtdışı yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan fiyat aralığına göre 2 milyar 989 milyon TL ile 3 milyar 640 milyon TL arasında bir gelir elde edilmesi bekleniyor. Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 40'ı yapay zeka çalışmalarına, yüzde 10'u işletme sermayesine, yüzde 20'si Ar-Ge'ye, yüzde 30'u ise satın alma ve birleşme operasyonlarında kullanılacak. 

Halka arza ilişkin konuşan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Haluk Görgün, yurtiçi yatırımcılara ayrılan tahsisata dikkat çekerek, "Milletimizin şirketini milletimize ayırdık" dedi. Aselsan'ı "her mühendisin içinde yer almayı hayal ettiği Türkiye'nin gözbebeği güzide bir şirket" olarak tanımlayan Görgün, "Türkiye'nin Aselsan'ı, milletin hayaliyiz" diye konuştu. 2022'ye kadar imzalanmış 7.5 milyar dolarlık sözleşmelerinin olduğunu hatırlatan Görgün, 2017'de 784 milyon lira tutarında olan ihracatın 5 yıl içinde 1 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini söyledi. Aselsan'ın 2017 Ar-Ge harcaması 1.7 milyar TL ve cironun yüzde 7'si. Firma bu rakamla savunma saniyisinin yüzde 38'ini tek başına gerçekleştiriyor.

ASELSAN HİSSELERİ NASIL ALINIR?

Aselsan hisse senetlerini alabilmeniz için bir yasal bir aracı kurum ya da banka aracılığı ile yatırım hesabı oluşturulmalıdır. Yasal olmayan hiçbir kurumdan ya da yasal olmayan aracıyla bu konuda irtibata geçmeyiniz. ASELSAN'ın hisse senedi bölümünden "asels" kodlu aselsan hisse senedini alabilirsiniz. İkinci arz konusuyla ilgili ASELSAN'ın resmi açıklamasını bekleyiniz.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, şirketin ikincil halka arzı ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görgün, yüzde 60'lık payın yurtiçi yatırımcılara ayrıldığını ifade ederek, "İkincil halka arz süreci aslında geçtiğimiz yılın son aylarında yönetim kurulunda verilen kararla başlamıştı. Haziran ayı itibariyle de bunun sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz hafta borsada işlem gören yüzde 15'lik bir payımız var ve bu pay borsada askıya alındı.

Bu ikincil halka arz sürecinin doğası olan bir süreç. Yeni hisselerin dağılım oranları ve pay başına düşen miktar belirlendi. Biz ikincil halka arzda bizim büyüklüğümüzdeki yapılan halka arzların aksine ağırlıklı olarak yurtiçi kurumsal ve bireysel yatırımlarımızı öncelikledik. Yüzde 60'lık pay yurtiçine ayrılacak bu yüzde 60'ın yüzde 30'u kurumsal yüzde 30'u bireysel yatırımcılara açık olacak. Yurtdışına ayrılan pay ise sadece yüzde 40'lık bir kısım olacak. Bizim bu halka arz sürecinde basacağımız hisse ve belirlenen minimum ve maksimum limitler çerçevesinde beklediğimiz 2 milyar 989 milyon TL ile 3 milyar 600 milyon TL arasında bir gelir olacak. Bu geliri de şirketimizin büyümesini, teknolojik olarak ilerlemesini sağlayacak alanlarda yatırımlar yapacağız" diye konuştu.

ASELSAN HAKKINDA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %84,58'i TSKGV'ye aittir, %15,3'lük kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.

Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunmaktadır. ASELSAN bugün, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiştir.

ASELSAN, vizyonundaki teknoloji vurgusu ile "Küresel pazarda yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir milli teknoloji firması olmak" hedefini benimsemiştir.

Bu başarının kilit faktörlerinden olan 5000'i aşkın çalışanı bünyesinde yer alan nitelikli mühendislik kadrosu ile ASELSAN, yıllık cirosunun ortalama %6'sını, kendi özkaynakları ile finanse edilen Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır.