Arabuluculuk sistemi genişletiliyor

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren arabuluculuk sisteminin kapsamı genişletiliyor. Peki hangi konular arabuluculuk kapsamında olacak? İşte haberin detayları...

Sabah

Komşular arasında bazen çok önemsiz konular nedeniyle çıkan ve zaman zaman kan davasına dönüşen tartışmaları uzlaşma ile çözecek düzenleme yakın zamanda hayata geçecek.

TBMM'nin 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlaması ile birlikte öncelikli gündem maddelerinden biri de 7'nci yargı paketi olacak.

Hazırlıkları devam eden pakette yer alacak değişiklikler arasında arabuluculuk sisteminin kapsamının genişletilmesi bulunuyor. Adalet Bakanlığı ve AK Parti tarafından çalışmaları devam eden arabuluculuk ile ilgili düzenlemenin detayları şöyle:

HANGİ KONULAR KAPSAMDA

Kira, kat mülkiyeti kapsamındaki tüm konularda ve komşuluk ilişkileri ile ilgili sorunlarda arabulucuya gitmek zorunlu olacak. Mevcut sistemde bu isteğe bağlı idi.

İsteyen arabulucuya, isteyen mahkemeye gidiyordu. Yasa çıktığında bu konuları kapsayan tüm dosyalar önce arabulucuya gidecek. Bir ay içinde arabulucu sonunu çözemezse konu mahkemeye taşınabilecek.

BAHÇEME KOMŞUMUN TAVUĞU GİRDİ

Bu durumda ihtilaflı kiralar, kira tespit davaları, tahliyeler, apartman yönetimi ile ilgili ihtilaflar, bina ya da sitedeki ortak olanların kullanımı, komşunun bahçesine kedi, köpek, tavuk girmesi, park yeri gibi sorunlarda öncelikli olarak arabulucuya gidilecek.

KAN DAVASINA DÖNÜŞMEYECEK

Düzenleme ile yargının yükü büyük oranda rahatlayacak. Komşular mahkemeye taşınıp birbirinin yüzüne bakamaz hale gelmekten kurtulmuş olacak. İşler kan davasına dönüşmeden çözülebilecek. Aynı zamanda vatandaş bilirkişi, keşif, avukat ve mahkemeye için harcanan diğer masraflardan da kurtulmuş olacak.

KİRA DAVALARINDA ARTIŞ VAR

Son dönemde gereksiz yere artan kiralar nedeniyle ev sahibi-kiracı davalarında yaşanan ciddi artışın yargıyı zorlamasının da önüne geçilecek. Bu tür uyuşmazlıkların ilk adresi arabulucu olacak.

DAVALARIN YARISI ÇÖZÜLDÜ

Türkiye'de arabuluculuk sistemi 2012 yılında uygulanmaya başlandı. Bu güne kadar zorunlu arabulucuya giden konuların yüzde 50'si mahkemeye gitmeye gerek kalmadan çözüldü. Zorlu bir süreç olan işçi işveren ilişkilerinde ise bu oran yüzde 57'yi buldu.