Apple'da yine rekabet skandalı: Yeni AB yasasıyla suçlanan ilk şirket oldu

Avrupa Birliği, 2022'de kabul edilen Dijital Piyasalar Yasası'nı kullanarak Apple'a soruşturma açtı. Teknoloji devi bu yasayla suçlanan ilk şirket oldu. AB'li yetkililer, Apple'ın rekabeti teşvik etmeyi amaçlayan yeni yasayı ihlal ederek App Store için uygulama geliştirenlere haksız kısıtlamalar getirdiğini söyledi.

New York Times'ta yer alan haberde, AB'li yetkililer, Apple'ın teknoloji sektöründe rekabeti teşvik etmeyi amaçlayan yeni bir Avrupa Birliği yasasını ihlal ederek App Store için uygulama geliştirenlere haksız kısıtlamalar getirdiğini söyledi. Apple, 2022 yılında kabul edilen ve Avrupalı yetkililerin en büyük teknoloji devlerinin çalışma modellerini değiştirmeye zorlamak için geniş yetki veren bir yasa olan dijital piyasalar yasasını ihlal etmekle suçlanan ilk şirket oldu.

AB İLE APPLE ARASINDA MÜCADELE KIZIŞTI

Pazartesi günü yapılan suçlamalar, Apple ile AB düzenleyicileri arasındaki mücadeleyi daha da kızıştırdı. Mart ayında bir soruşturma başlatan AB düzenleyicileri, Apple'ın oyun, müzik hizmetleri ve diğer uygulamaları yapan şirketlere yasadışı kısıtlamalar getirdiğini öne sürdü. DMA olarak da bilinen yasaya göre Apple, şirketlerin App Store dışındaki satışlar ve diğer teklifler ve içerikler hakkında müşterilerle nasıl iletişim kuracağını sınırlayamaz. Düzenleyiciler, şirketin küresel gelirinin yüzde 10'una kadar bir ceza ile karşı karşıya olduğunu ve bu cezanın tekrarlanan ihlaller için yüzde 20'ye kadar çıkabileceğini söyledi. Apple geçen yıl 383 milyar dolar gelir elde etti.

"TÜKETİCİLERİN İYİ TEKLİFLERE ULAŞMASINI ENGELLİYOR"

Avrupa Komisyonu'nun rekabet politikasından sorumlu başkan yardımcısı Margrethe Vestager, "Bugün DMA'nın etkin bir şekilde uygulanması için çok önemli bir gün" dedi. Vestager, Apple'ın App Store politikalarının programcıları şirkete daha bağımlı hale getirdiğini ve tüketicilerin daha iyi tekliflerden haberdar olmasını engellediğini söyledi. AB yetkilileri, suçlamaların ön hazırlık niteliğinde olduğunu ve Apple'a yanıt vermesi için bir şans tanıdıklarını belirtti.

APPLE SUÇLAMALARI REDDETTİ

Apple uygulamalarını savunarak, kurallarının ve ücretlerinin tüketicilere ulaşmak için bu kadar büyük bir platform sağlamanın adil bir ticaret olduğunu vurguladı. Şirket, geliştiricilerin tüketicileri App Store dışında alışveriş yapmaları için web sitelerine yönlendirebileceğini de belirtti.

Apple ile ilgili ciddi suçlama: Bağışları İsrail'e gönderiyor

Apple'a rekabet soruşturması açıldı