Apple ile Musk'ın Yapay savaşı

Apple'ın yeni yapay teknolojisinde ChatGPT ile işbirliği yapması Elon Musk'ı kızdırdı. Musk, şirketlerinde Apple cihazlarını yasaklama tehdidinde bulundu. Uzmanlar AKŞAM'a teknolojinin sakıncalarını nedenleriyle anlattı.

AKŞAM

BÜLENT ŞANLIKAN

Apple, yeni yapay zeka teknolojisi "Apple Intelligence"ı tanıttı, iPhone'larda Siri'ye, ChatGPT'nin entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurdu. SpaceX CEO'su Elon Musk, işletim sistemini OpenAI ile entegre ederse, güvenlik ihlaline yol açacağı gerekçesiyle Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklayacağını açıkladı. Uzmanlar "Musk, bu entegrasyonun önüne geçerek kendi yapay zeka teknolojilerinin daha cazip ve güvenli olarak kalmasını hedefleyebilir" dedi.

MUSK'IN ESAS MOTİVASYONU

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Murat Kırık AKŞAM'a sistemin sakıncalarını anlattı: "Yapay zekanın derinlemesine entegrasyonu kullanıcı deneyimini geliştirebilir, ancak güvenlik risklerini artırır. İşletmeler, en son Apple teknolojilerini kullanmak veya Musk'ın şirketleriyle işbirliğini sürdürmek arasında stratejik kararlar almak zorunda kalabilir. Tesla'nın kendi yapay zeka teknolojilerini koruma isteği Musk'un motivasyonu."

PAZARDAKİ REKABET KIZIŞABİLİR

"Musk'In açıklamaları, yapay zeka entegrasyonunun güvenlik boyutuna dikkat çekiyor. Musk, Apple'ın ChatGPT gibi güçlü bir yapay zeka modelini işletim sistemlerine entegre etmesinin, kendi yapay zeka teknolojilerinin rekabet avantajını azaltabileceğini düşünüyor olabilir. Apple'ın yapay zeka entegrasyonu, Tesla'nın ve kendi şirketlerinin pazardaki konumunu tehdit edebilir."