AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bugün bir araya getiren AB Zirvesi başladı. Liderler zirvesinde ilk olarak, sınır güvenliği ve Afrika ülkeleri ile yapılacak anlaşmalar temelinde sığınmacı konusu ele alınacak.
Zirvenin en önemli kısmını oluşturan akşam yemeğinde ise gündem, ağırlıklı olarak Rusya olacak. Zirvenin gündem metnine göre, yapılacak "stratejik tartışmalarda" AB'nin Rusya ile ilişkileri ve Moskova'nın Suriye, Ukrayna ve Balkanlardaki rolü konuşulacak.
- "YAPTIRIMLAR DAHİL TÜM SEÇENEKLER AÇIK TUTULMALI"
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye girişinde yaptığı açıklamada, Rusya konusunu, sivillere ve hastanelere yönelik mevcut saldırıları anmadan ele almanın zor olduğunu belirterek, "Bugün karar günü değil ama suçlar devam ederse, yaptırımlar dahil AB tüm seçenekleri açık tutmamalı." dedi.
Başbakan olduktan sonra ilk kez liderler zirvesine katılan İngiltere Başbakanı Theresa May ise, Rusya saldırganlığına karşı güçlü ve birleşik Avrupa duruşunun önemli olduğunu belirtti. Rusya'nın eylemlerinin zirve gündemine getirilmesini İngiltere'nin istediğini söyleyen May, "Bizim bir arada çalışmamız ve Rusya'ya baskı yapmaya devam etmemiz, Rusya'nın Suriye'de yaptığı tiksindirici acımasızlıkları durdurmak için kritik önem taşıyor." şeklinde konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, "Umarım, AB Konseyi olarak, Rusya desteğiyle Halep'te yaşananların gayri insani olduğu konusundaki fikrimizi pekiştiririz." diye konuştu. Birkaç saat değil kalıcı bir ateşkes üzerinde çalışılması gerektiğini kaydeden Merkel, böylece halka yardım ulaştırılabileceğini ve savaşa son verilebileceğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, "Ateşkes anlaşmalarına uyulmadığı ve Halep'i ezme iradesi olduğu sürece tüm seçenekler açıktır. Zirveye, ateşkesi uzatmak, halka insani yardımının ulaşmasını sağlamak ve siyasi görüşmeleri başlatmak için gerekli olan tüm baskıyı uygulamamız gerektiği konusunda Avrupalıları ikna etmek amacıyla giriyorum." şeklinde onuştu.
- AB LİDERLERİ, RUSYA'YI "ŞİDDETLE" KINAYACAK
AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye'deki saldırılarından dolayı Rusya'ya karşı bugün herhangi bir yaptırım kararı alınmayacak. Ancak Rusya'nın da kınanacağı Suriye konusunda bir sonuç bildirgesi yayımlanacak.
Bildirgenin taslak metninde, "AB Konseyi, Suriye rejimi, müttefikleri ve özellikle de Rusya'nın Halep'teki sivillere dönük saldırılarını şiddetle kınar. Onları (Suriye rejimi ve Rusya) mezalime son vermeye ve Halep ve ülkenin geri kalanına engelsiz bir şekilde insani yardımın ulaşmasını temin etmek için acilen gerekli adımları almaya çağırır." ifadesi kullanılıyor.
Metinde, çatışmaların durdurulması ve BM himayesinde siyasi geçiş sürecine devam edilmesi de istenerek, "Uluslararası insani yardım ve insan hakları kanunlarını ihlal edenler, sorumlu tutulmalı." değerlendirmesine yer veriliyor.
Ancak Avrupa Parlamentosu (AP) grup liderleri, zirve öncesi AB Konseyi Başkanı Tusk'a ortak mektup göndererek, Rusya'ya karşı daha sert yaptırım kararı alınmasını istedi.
Rusya'yla ilgili yapılacak tartışmalarda, terörle mücadele çabaları, dezenformasyon ve siber saldırılar da ele alınacak.
- CETA ve DCFTA de görüşülecek
Öte yandan zirvenin gündeminde, İngiltere'nin AB'den çıkışı, AB-Kanada Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) ile Ukrayna-AB Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) ve İşbirliği Anlaşması da olacak.
CETA'ya, Belçika'daki bölgesel yönetimlerden Valonya karşı çıktığı için bu ülkenin federal yönetimi onay veremiyor. DCFTA ise Hollanda'da yapılan referandum nedeniyle tehlikede. Hollanda Başbakanı Mart Rutte, zirveye girişinde yaptığı açıklamada, çözüm için Hollanda Parlamentosunun çoğunluğunun oyu gerektiğini belirterek, çözüm konusunda çok iyimser olmadığını söyledi.
.