Antalya'da ihmal kabusu

CHP'li belediyenin sertifikasız yandaş şirkete emanet ettiği teleferikte paslanma yüzünden yaşanan kazada bir kabin parçalandı; Bir kişi öldü, asılı kalan diğer kabinlerdeki 174 kişiyi AFAD ve Mehmetçik kurtardı.

CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin sertifikasız şirkete emanet ettiği teleferik hattı kazasının ön raporunu Adalet Bakanı açıkladı: Bağlantı yerleri korozyonlu, makara sistemi arızalı.

CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bayak faciadan "Yılbaşından sonra ağır bakımı yapılmış, 5 Mart'ta hizmete açılmıştır" dedi. Ancak, belediye raporları Böcek'i yalanladı. Belediyenin yıllık performans raporlarına göre Tünektepe İyileştirme Projesi'nde ilerleme oranının 2019'dan beri yüzde sıfır olduğu görüldü. Kazanın, Belediye iştiraki Anet A.Ş'nin yaptığını iddia ettiği bakımdan 40 gün sonrasında yaşanmış olması, eksik, kusur ve ihmal iddialarını güçlendirdi.

BAKIMLAR YAPILMAMIŞ

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, Tünektepe Teleferik Tesisi'nin ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerinin Odaları tarafından gerçekleştirilmediğini bildirdi. Atmaca, "Bakımıyla ilgili hiç talep gelmedi" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da, Sanayi ve Teknoloji bakanlığını suçlayarak "Teleferiğin bakımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırılmıştır" açıklamasını yaptı.

SERTİFİKA DA YALAN ÇIKTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek şu açıklamada bulundu: "Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir" denildi.

MAKARA SİSTEMİ ARIZALI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazanın ön raporunu açıkladı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapora ggöre teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında korozyonun olduğu, taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin kırıldığı belirtildi.

ACİL TAHLİYE PLANI YOKTU

Bakan Tunç, "İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, teleferik hattını işleten firma ile teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir" dedi.