Ankara'da güvenlik zirvesi... Terörle mücadele masada

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı, bugün Ankara'da düzenlenecek. Toplantıda terör örgütü PKK'nın yasaklı örgüt ilan edilmesi de ele alınacak.

AA

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya Pençe-Kilit Harekatı'yla etkili bir darbe indiren ve çemberi kapatmayı hedefleyen Türkiye, Irak ile temas trafiğini sıklaştırdı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Irak tarafıyla güvenlik alanında geliştirilen anlayış birliğinin ilave somut adımlarla tahkim edilmesi imkanlarının ele alınacağı Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı, bugün Ankara'da yapılacak. Toplantının hedefleri arasında, ortak mücadelenin yasal çerçevesinin güçlendirilmesi de yer alıyor.

2019'DA BAŞLADI

Başkan Erdoğan'ın Mayıs 2019'da Türkiye'yi ziyaret eden dönemin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi kabullerinde, iki ülke arasındaki askeri ve güvenlik işbirliğinin ahdi temelinin güçlendirilmesi hususunda anlayış birliği oluşmuştu. Bu kapsamdaki müzakerelerin, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları, Savunma Bakanları ile İstihbarat Başkanları tarafından yürütülmesi öngörülmüş ve bu formattaki ilk toplantı 2019^fa yapılmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle bir süre atıl kalan görüşmelere 2023'te tekrar başlanmıştı.

IRAK'TAN PKK KARARI

Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması olarak tanımlanan işbirliği platformunun ikinci toplantısının ardından Irak'ın terör örgütü PKK'yı yazılı bir metinde ilk defa "ortak tehdit" olarak tanımlaması sağlanmıştı. Üçüncü toplantının ardından ise Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin PKK'yı Irak'ta "yasaklı örgüt" ilan eden bir karar aldığını paylaşmıştı. Türkiye'nin, bu karardan duyduğu memnuniyet, toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiriye yansıtılarak kamuoyuyla paylaşılmıştı.