Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, normalleşmeye yakın ve uzak illeri değerlendirdi. İlhan, haritadaki verilerin 1 Mart'ta başlayacak 'yerinde karar' için anahtar olacağını belirterek şöyle konuştu: "Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerimiz 100 binde 200'den, Konya, Aksaray, Osmaniye, Karaman ise 100'den fazla. Onun dışındaki illerimiz genel olarak 100 binde 100'ün altında."
ANKARA, ESKİŞEHİR İYİ
"Vaka sayısı 10'un altındaki düşük riskli 5 il; Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Diyarbakır normalleşmeye yakın. Ankara, Eskişehir iyi durumda. İzmir, Antalya, Mersin biraz yüksek. Adana ve Hatay, Ankara'ya yakın bir skalada. Adıyama yüksek. Malatya, Elazığ, Bingöl daha iyi. Kütahya ve Balıkesir, nüfusuna oranla olumsuz rakamlara sahip, Çanakkale daha iyi. Tahmin ediyorum ki düşük riskli yerlerde önemli oranda kısıtlamalar kalkabilir, okullar normalleşebilir. Restoranlar belli oranda açılabilir. Ancak yerinde karar dönemi 'rehavet' asla değil. Bu sisteme göre illerimizin vaka sayısı fazlaysa kapanma olabilir. Her ilimiz kendi notunu görüp, alınacak önlemleri ve açılmayı değerlendirecek. Bir ilimizde vaka sayısı çok düşük olsa dahi mutlaka kapalı ortamların havalandırılması, kalabalığa girmeme ve açılacak kafe, restoranların kurallara uyması gerekiyor. Okullarımız da açılacak, aşılamada çok ciddi bir seviyeye ulaştık. Hepimiz kurallara uyarsak haritamız maviye döner."
MUTASYON OLABİLİR
"Karadeniz'de virüs daha çok olabilir ve bölge halkı kurallara uymayabilir. Mutant virüs olsa da olmasa da o bölgede kalabalık ortama girilmemeli, tedbirlere mutlaka uyulmalı. Vakanın çok olduğu yerde karantina uygulanmalı."
DÜŞÜK VAKA! HAKKARİ ESNAFI UMUTLU
Salgınla mücadelede alınan sıkı tedbirler, filyasyon ekiplerinin özverili çalışmaları ve kent sakinlerinin kurallara uyması Hakkari'de vaka sayısını en düşük seviyeye çekti. Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, "Türkiye'de laboratuvarı en erken kuran illerden birisiyiz. Hakkari halkı olarak birinciliği bırakmayacağız. Bilim Kurulu'nun önerileriyle biz de ilk normalleşecek iliz" dedi.
YÜKSEK VAKA! SAMSUN'DA KALABALIK
En çok vakanın görüldüğü ilk 5 il arasında yer alan Samsun'da, bazı cadde ve sokaklarda insan yoğunluğu dikkat çekti. Uyarılara ve sosyal mesafeye aldırış etmeyen vatandaşlar, kalabalığa rağmen alışveriş yapmaya ve gezmeye devam etti.
ORDU'YA EK TEDBİR KAYSERİ VE RİZE'YE UYARI
ORDU: Kentte misafir kabul etme, misafirliğe gitme, taziye amaçlı ev ziyareti, gün yapma gibi faaliyetler yasaklandı. Pozitif vakalar için karantina kararı alındı. Köy ve yaylalara çıkış yasaklandı.
KAYSERİ: Kentteki vaka artışı tedirginlik yarattı. Vali Şehmus Günaydın, artış üzerine ekiplerin denetimlerine katılarak, vatandaşları tek tek uyardı. Günaydın, "Kısıtlamaların hafifletilmesi bu tabloya göre mümkün değil" dedi.
RİZE: Rize'de iki ya da daha fazla kişinin bir araya gelerek çay sohbeti ile sosyal mesafenin ihlal edildiği faaliyetler yasaklandı. Köye gitmek ve sitelerin ortak alanlarında toplanmaya sıkı tedbir getirildi.
TOKAT: Şehirde 10 gün nikah ve düğün yapılmasına yasak getirildi. Pazar yerlerine girişte HES kodu zorunlu oldu. Denetimler sıkılaştırıldı.
EN KÜÇÜK BİR REHAVET ÜÇÜNCÜ DALGAYI GETİRİR
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, toplumun yüzde 70'inin henüz bağışıklık kazanmadığını belirterek 3'üncü dalga uyarısı yaptı: "Mutasyon hızlı yayılıyor. Ara ara artışları görüyoruz. 3'üncü dalga bizi korkutuyor. Rehavet ve insanların izolasyondan sıkılmasına bağlı olarak kurallara uymaması durumunda 3'üncü dalga yakın bir zamanda olabilir."