Ankara, Finlandiya'ya vize verdi... NATO hayırlı olsun

Başkan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı ağırladı, “Gösterdikleri hassasiyete binaen NATO'ya katılımları için onay sürecini başlatıyoruz” dedi.

Finlandiya için tarihi NATO zirvesi Beştepe'de gerçekleşti. Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Niinistö ile görüşmesinin ardından "Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatıyoruz" dedi.

Başkan Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde törenle karşıladı. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan, "Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içinde bulunan iki dost ülkedir. 1924 yılında imzalanan anlaşmayla tesis edilen ilişkiler daha da güçlenmiştir. Depremde Finlandiya hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini geliştirmekteki ortak niyeti teyit ettik. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. Ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar dolar daha sonra da 5 milyar dolara ulaşmak" dedi. Erdoğan şöyle devam etti: :

PROTOKOL KOMİSYON'DA

"Görüşmelerimizde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel mevzuları ele aldık. Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü desteği önemsiyoruz. DEAŞ'ı sahada hezimete uğratan tek NATO üyesi biziz. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasını güçlü savunucuları arasında yer alıyor. Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi adımlar attıklarını gördük. Güvenlik kaygılarımızın giderilmesi hassasiyetine binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. NATO, Finlandiya'nın üyeliğiyle daha da güçlenecektir. İsveç'le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır."

Başkan Erdoğan'ın TBMM'ye gönderdiği protokol, Meclis Başkanı Şentop tarafından imzalanarak Dışişleri Komisyonu'na havale edildi.

İSVEÇ TERÖRİSTLERE KUCAK AÇTI

Başkan Erdoğan, İsveç'e karşı yaklaşımın nasıl olacağına dair soruya şu yanıtı verdi: "Bizim İsveç'e karşı farklı bir yaklaşımımız yok. Ancak İsveç teröristlere kucak açtı. Stockholm Caddesi'nde sürekli PKK/YPG uzantılarının gösterileri oluyor. 120 civarında teröristin listesini verdik, 'Bize verin' dedik, vermediler. Teröristleri bize vermeyince bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Sayın Başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize veremediler. Vermeyince bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da bu tür şeyler yok. Bunun için de Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı bugünkü imza ile gösterdik. Yazıyı parlamentomuzu gönderdim. Bundan sonrası komisyon oradan da Genel Kurul'a gidecek. Temennimiz seçim öncesi yetiştirmek. İki ülkeye hayırlı olsun.''

GAZETECİYE AYAKKABI HEDİYE ETTİ

Başkan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün Türkiye ziyaretini takip eden Fin gazeteciye ayakkabı armağan etti. Külliyedeki karşılama töreninde gazetecinin ayakkabısının ıslandığını fark eden Erdoğan, Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'a gazeteciye ayakkabı hediye edilmesini söyledi. Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'ye "Ayakkabıları getirtiyoruz, bunları yenilememiz lazım" dedi.

NATO: MEMNUNİYET VERİCİ

Başkan Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine dair gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Finlandiya'nın, sergilediği tutumla İsveç'ten olumlu şekilde ayrıştığını ifade etti. İsveç'le görüşmeleri iyi niyetle sürdürme kararlılığında olduklarını, sürecin nasıl ilerleyeceğinin İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacağını kaydetti.

Stoltenberg de Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini onaylama kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Bu arada ABD'den de açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün TBMM'deki onay sürecini başlatmaya karar vermesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Sullivan "ABD, her iki ülkenin de bir an önce NATO üyesi olması gerektiğine inanıyor" ifadelerini kullandı.

HALKIMIZ İÇİN İYİ BİR HABER

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, 3'lü mutabakata uyduklarını belirterek şöyle konuştu: "Çok üzücü bir afet felaket yaşandı bunun neticesinde de insanlar ortak fayda ve iyilik için çalışmanın önemini gördüler. Bunun örneklerini uluslararası arenada çoğaltabiliriz. Teşekkürlerimi iletmek isterim. Bence siz her yerde herkesle görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de sadece siz bunu yapan tek kişiniz. NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizi çok memnun ediyor. Atılan bu imza TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var."

BBP'NİN ADAYI ERDOĞAN

AK Parti ve MHP'nin ardından Büyük Birlik Partisi de Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı gösterdi. BBP Merkez Karar Yönetim Kurulu oybirliği ile karar aldı. Destici, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderilecek "Büyük Birlik Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu yapmış olduğu toplantıda, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı adayımız olmasına karar verilmiştir" ifadeleri yazılı dilekçeyi kameralar önünde imzaladı.

NEVŞEHİR'DEN SÜRPRİZ ADAY

Nevşehir'in Kavak beldesinde yaşayan 24 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanlığına milletvekili aday adaylığı için başvurdu. Gerekli evrakı doldurup parti binasında AK Parti İl Başkanı Ali Kemıkkıran'a teslim eden Erdoğan, gazetecilere, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü'nden mezun olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile isimdaş olmaktan onur duyduğunu vurgulayan Erdoğan, "Yıllardır AK Parti'ye hizmet vermiş bir ailenin ferdiyim. Heyecanla, şevkle hizmet vermek için aday adaylığı başvurusunda bulundum" dedi.