Tam başkanlık modelini de içeren AK Parti’nin anayasa değişiklik teklifi için gözler Başbakan Binali Yıldırım’a odaklandı. Yıldırım’ın, teklifin takvimi konusunda kurmaylarıyla istişarelerde bulunduğu bildirildi. Ortaya çıkan yeni anayasayı referanduma götürme ihtimalinin, kısır siyasi tartışmalarla heba edilmemesini isteyen Yıldırım’ın, iki öneriyi de değerlendirdiği kaydedildi.
POLEMİK OLMASIN
AK Parti’nin değerlendirdiği seçeneklerden ilki, hazırlanan teklifin hızla Meclis’e gönderilerek ele alınması. 2017 Bütçesi Meclis Genel Kurulu'na gelmeden sürecin işletilerek, anayasa teklifine öncelik verilmesinin, toplumun ve partilerin rahat tartışmasına imkan sağlayacağı değerlendiriliyor. Yıllardır tartışılan anayasayla ilgili sürecin uzatılmasının siyasi polemikleri körükleyeceği ve konuyu esastan uzaklaştırabileceği belirtiliyor. Aralık ayının ilk yarısına kadar Meclis'teki sürecin tamamlanması, ilkbahara girilirken de bir referandumun yapılması ihtimali alternatiflerden biri olarak ele alınıyor.
OHAL BİTİŞİ SEÇENEK
Takvime ilişkin ikinci ihtimal bütçe görüşmelerini etkilemeden ocak ayında ele alınması. Bu süreçte tartışmaların yerli yerine oturacağı dillendirildi. 16 Ocak’a kadar sürecek OHAL döneminin de sonuna gelineceği, muhtemel tartışmaların önüne geçileceği ifade ediliyor.
MUHALEFETİN TAVRI ETKİLİ OLACAK
Sürecin, muhalefetin de değerlendirmeleri ışığında karşılıklı istişarelerle işletilmesi öngörülüyor. Muhalefet partilerinin de kendi tekliflerini sunabileceği değerlendiriliyor. Meclis’te “gizli” yapılan anayasa değişikliği oylamasında yaşanabilecek olumsuz bir gelişmenin yaratacağı sıkıntılar da AK Parti’nin hassasiyetle üzerinde durduğu detaylar arasında bulunuyor. Başbakan Yıldırım’ın hem partisi içinde hem de yürüteceği diğer istişarelerle son kararı vermesi bekleniyor.