Anayasa Mahkemesi (AYM), haklarında fezleke düzenlenmiş milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir defaya mahsus kaldırılmasını öngören anayasa değişikliğine karşı, HDP’li ve CHP’li milletvekillerinin, “iptal” ve “yürürlüğün durdurulması” talebiyle yaptığı başvuruyu reddetti. HDP’li ve CHP’li toplam 63 vekilin, “bireysel itiraz” yoluyla yaptığı başvuruyu birleştirerek inceleyen AYM, başvuruların tümünün reddine karar verdi. AYM’nin bu kararında, dokunulmazlıkların TBMM’de kabul edilen anayasa değişikliği ile kaldırılmış olması etkili oldu.
110 MİLLETVEKİLİNİN İMZASI GEREKLİ
Anayasa değişikliklerine karşı, “bireysel itiraz” yolu ile “iptal” isteminin mümkün olmadığını dikkate alan AYM, olası iptal davalarının ise düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonraki 10 gün içinde açılabileceğini, bunun için de en az 110 milletvekilinin imzasının gerektiğinin altını çizdi.
AYM USUL YÖNÜNDEN İNCELER
AYM’nin kararlarına karşı itiraz yolu bulunmadığı için HDP’li ve CHP’li vekillerin başvurusu sonuçsuz kaldı. Düzenleme Erdoğan’ın onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. TBMM’de 59 vekili bulunan HDP’nin, yürürlükten sonra olası bir “iptal” başvurusu da, sayısal olarak mümkün görünmüyor. HDP, bazı CHP’li vekillerin desteğiyle 110 imzaya ulaşılsa dahi, “iptal” davalarına ilişkin AYM denetimi “usul” yönüyle sınırlı olması nedeniyle sonuç alınması beklenmiyor.
148 vekilin dokunulmazlığı kaldırılacak
Dokunulmazlıkları bir defaya mahsus kaldıran düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, toplam 148 milletvekili hakkında TBMM, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nda bulunan 787 fezleke için yargı yolu açılmış olacak.
En çok fezleke HDP’de
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş hakkında 71, Figen Yüksekdağ hakkında 11, CHP Lideri Kılıçdaroğlu hakkında 39, MHP Lideri Bahçeli hakkında da 8 fezleke bulunuyor. HDP’li vekillirin dosyaları Meclis’e geliyor.