Anayasa haftaya Meclis’te

Çankaya’da 1.5 saat görüşen Başbakan ve MHP lideri anayasa metnine noktayı koydu.

Hakkı KURBAN

1

AK Parti ve MHP heyetleri arasında yürütülen istişare trafiğinde final görüşmesi dün Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli arasında yapıldı. 1.5 saat süren görüşmede iki lider bütün hususlarda anlaştı. Başbakan Yıldırım, “Gözden geçirilmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız” dedi. 

YAZ BAŞI REFERANDUM 

Teklifin takvimini hatırlatan Yıldırım, “Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra yasa çok açık: 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Bütün her şey yolunda giderse, yaz başında öyle bir durum olabilir” dedi. 

ÖNCE GEÇİŞ HÜKÜMLERİ 

 Başbakan ile Bahçeli arasında teklifin ana maddeleri konusunda uzlaşma sağlandığı, heyetlerin ise daha çok “geçiş hükümleri” konusunda çalışma yapacağı öğrenildi. Bu kapsamda, 2019’a kadar sistemin nasıl işleyeceği, Cumhurbaşkanı’nın bu süreçte hangi yetkileri kullanacağı gibi hususlarda detaylar değerlendirilecek ve bu hususlar, “geçici madde” olarak teklife eklenecek. 

İMZAYA AÇILDI

AK Parti grubunda dün akşam anayasa teklifi için imza toplanmaya başlandı.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI OLARAK HALKA GİDECEK

Başbakan Yıldırım, “Bu değişiklikte, Cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. En önemli değişiklik bu. Mevcutta partisiyle ilişiği kesiliyor hükmü var, onun yerine ilişiği devam edecek” dedi. 

HAYIRLI OLACAKTIR

MHP LİDERİ BAHÇELİ:

Görüşmemiz son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde TBMM’ye bir metin sunulmuş olacaktır. Meclisçe sunulmuş olan metin artık Meclis’in değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı takdirde memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceği inancındayım.