Anahtar listeye delegeden 4 çizik

Kılıçdaroğlu, mevcut yönetimdeki bütün isimleri anahtar listesine yazdı. Ancak Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan, Ahmet Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Aykut Erdoğdu PM'ye giremedi.

ERCAN ÖZTÜRK

Tek adayla yapılan CHP’nin 37’nci olağan kurultayında Parti Meclisi (PM) seçim sonuçları önceki gece geç saatlerde geldi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yönetimde bulunan bütün isimleri kendi anahtar listesine yazdı. Ancak Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan, Ahmet Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Aykut Erdoğdu delegeden çizik yiyerek PM’ye giremedi.

ÖZKAN 59. SIRADA KALDI

Tuncay Özkan 477 oy alarak 59’uncu, Gürsel Tekin 484 oy alarak 53’ncü, Akif Hamzaçebi 569 oy alarak 40’ncı, Cemal Canpolat 521 oy alarak 46’ncı, Ahmet Ünal Çeviköz, 278 oy alarak 87’inci sırada kaldı. Yıldırım Kaya ise 202 oy alarak 56’ıncı sırada yer aldı.

ANAHTAR LİSTEYİ DELDİLER

Kılıçdaroğlu’nun hazırladığı belirtilen anahtar listede yer almayan Elazığ Milletvekili Gürsel Erol 824, PM üyesi Eren Erdem 637, eski milletvekilleri Müslim Sarı 592, Gaye Usluer 661, Aylin Nazlıaka 515 ve Gökhan Günaydın 641 oy alarak PM’ye girdi. Öte yandan CHP Genel Merkezi, bazı isimlerin değiştiği sahte anahtar listeye karşı önlem olarak hologramlı liste bastırdı.

KOTALARA TAKILDILAR

PM seçiminde CHP’de gençlik ve kadın kotası oluşturuldu. Bu kotaya takılanlar ise 569 oyla 40. sırada Akif Hamzaçebi, 41. sırada 551 oyla Turan Aydoğan, 42. sırada 545 oyla Sezgin Tanrıkulu, 45. sırada 523 oyla Mehmet Tüm, 46. sırada 521 oyla Cemal Canpolat, 48. sırada 520 oyla Hakkı Akalın, 50. sırada 510 oyla Hüseyin Yaşar, 51 sırada 507 oyla Mehmet Ali Çelebi oldu. 

KAFTANCIOĞLU ETKİLİ OLDU 

Ankara’da kamp kuran belediye başkanları ve il başkanları seçim sonuçlarında etkili oldu. Bu isimlerin başında ise İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu geliyor. Kaftancıoğlu listeye isim yazdırmak yerine PM’ye belli isimleri sokmama stratejisi izledi.

ERDOĞDU HEDEFTİ

190 delegesi bulunan İstanbul’un PM’de belirleyici olması bekleniyordu. Delegeyi kendisine yakın isimlerden oluşturan Canan Kaftancıoğlu İstanbul teşkilatının sevmediği isimleri çizme talimatı verdi. Bu isimlerin başında İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ile ilgili sözlerini geri alan Aykut Erdoğdu vardı. Erdoğdu’nun geçmişte ihale yolsuzluğu ile suçladığı Çağlar’a ‘Üstadım’ demesine örgütten büyük tepki gelmişti. 190 delegenin sadece 15’i Erdoğdu’ya oy verdi. Erdoğdu gibi Tuncay Özkan’ın da delegelerden çizik yiyeceği günler öncesinden kulislerde konuşuluyordu. İstanbul delegelerinin 175’i Özkan’a çizik attı. Kaftkancıoğlu’nun istemediği Sezgin Tanrıkulu, Akif Hamzaçebi, Cemal Canpolat gibi isimler de İstanbul’dan çizik yiyerek PM dışında kaldı.  

İLK BAŞÖRTÜLÜ PM ÜYESİ 

Kılıçdaroğlu’nun listesindeki başörtülü aday Avukat Sevgi Kılıç da seçildi. Sevgi Kılıç, 365 oy alarak listede 71. sırada yer aldı. Kılıç, birçok güçlü ismi geride bıraktı. Kılıç, kadın kotasından yararlandı ve parti tarihinin ilk başörtülü PM üyesi oldu.