Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM 26 Haziran "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" öncesi merkezin kapılarını gazetecilere açtı. Alkol ve madde kullanım bozukluklarına ilişkin yatarak ve ayaktan tedavi hizmeti veren merkezde, ayrıca hastaların rehabilitasyonu için el sanatları, resim gibi sosyal faaliyetlere ilişkin atölye çalışmaları yürütülüyor. Hastalar, masa tenisi gibi spor faaliyetlerinin yanı sıra küçük bir alanda tarımsal çalışmalara katılma imkanını da yakalıyor. AMATEM'de devam eden tedavileri sayesinde bağımlılığın pençesinden kurtulma aşamasına gelen iki baba; 31 yaşındaki O.Y. ile 33 yaşındaki G.T. yaşamlarında "temiz" bir sayfa açabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
EVLADIM İÇİN İSTEDİM
Alkol bağımlılığının 15 yıl sürdüğünü, 6 yıl önce tedaviyle kurtulduğunu ve o dönem evlenip yuva kurduğunu anlatan O.Y, bir ay önce alkol isteğinin nüksetmesi üzerine AMATEM'e başvurduğunu söyledi. O.Y. "Ellerim titriyordu, alkol almadan duramıyordum. Sabahları uyanır uyanmaz alkol almaya başlıyordum. Titremelerim başka türlü geçmiyordu. Mesleğim kasaplık, işimden gücümden oldum. Ailem, evladım benim için çok önemli. Onların verdiği güçle kurtuldum. Bağımlılık sorunu olan herkese iyice dibe vurmadan, gemi batmadan tedaviye başlamalarını tavsiye ediyorum. İsteyen herkes bu illetten kurtulabilir."
BU ÇOK DERİN BİR ÇUKUR
Madde bağımlılığı tedavisinde 2,5 yılı geride bıraktığını söyleyen G.T. ise arkadaş ortamının etkisiyle alıştığı uyuşturucuyu 4 yıl kullandığını belirterek şöyle konuştu: "2.5 yaşında bir kızım var. O en büyük destek. Bu öyle bir batak ki herkes içinden kolayca çıkamaz. Bir yerden sonra her şeyinizi kaybediyorsunuz. Evladıma şu an baktığımda üzüntüden, aşırı suçluluk ve pişmanlıktan başka bir şey hissedemiyorum."
HEDEFİMİZ 1 YIL İÇİNDE MADDE İLE TEMASINI KESMEK
AMATEM sorumlu hekimi Mustafa Danışman: "Hastaların yoksunluk dönemi, hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama 20-30 gün sürüyor. Tedavinin ilk aşamasındaki hedefimiz, hastanın kullandığı madde ve alkolden 3 ay uzak kalmasını sağlamak. Bu hedefi sağladığımızda bir erken iyileşmeden bahsedebiliyoruz. Fakat nihai hedefimiz bir yıl boyunca bunu devam ettirmek. Bu gerçekleştiğinde tıbbi anlamda bir iyileşmeden söz edebiliyoruz. Şu an 2-3 yıldır tedavi altında olup hiçbir şekilde madde kullanmayan ayaktan hastalarımız mevcut. Serviste yatarak tedavi gören hastalar ortalama 20-30 gün kalıyor. Ardından her 28 günde bir randevulara çağrılıyor. Ama tedavide ne kadar erken o kadar güçlü sonuç."
15-24 YAŞ EN RİSKLİ GRUP
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk "26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, uyuşturucu madde kullanmaya başlama riski açısından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğunu hatırlattı ve ailelere çocuklarıyla daha yakın olmaları için çağrıda bulundu. Öztürk şunları söyledi: "Merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksun olma, boşlukta olma, maalesef gençlerimizi uyuşturucuya itebiliyor."
EN BÜYÜK NEDEN MERAK
2021'de, uyuşturucu madde suçlarından dolayı adli işlem yapılanlar arasında maddeye başlama nedenleri: Merak (%33.8), özenme (%18), kişisel sorunlar (16.5) ve arkadaş ısrarı (13.4). Aile içi sorun (%8.8) ve eğlence-keyif beklentisi (%8.6) arkadan geliyor.
Uyuşturucunun ilk temini %78 oranında "bir arkadaş veya yakın çevre" tarafından sağlanıyor.
Uyuşturucu nedeniyle gözaltına alınan şüphelilerin eğitim seviyesi düşük. Lise altı öğrenim düzeyine sahiplik oranı %73.
Ailede şiddet olmadığını söyleyenlerin oranı %28.