Amasra'da grizu faciası! Madende yüreğimiz yandı

Yüreğimiz yandı! Amasra'da maden faciası. Amasra'da maden ocağında 49 işçinin eksi 300 kotta çalıştığı sırada patlama meydana geldi. Ocaktan çıkarılan 39 işçiden 22'si hayatını kaybetti. Göçüklerin olduğu galerilerde kurtarma çalışmaları gece boyu devam etti.

Bartın'ın Amasra İlçesi'ndeki Taşkömürü İşletme Tesisi Maden Ocağında dün saat 18.15 sıralarında grizu patlaması meydana geldi. 110 işçinin ocakta olduğu sırada gerçekleşen patlama sonrası bölgeye çok sayıda arama kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerinde inceleme yapan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, "Eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta 5 kişi yer altında" dedi. Haberi duyan işçilerin yakınları ocak önüne akın ederek aşağıdan gelecek haberleri umutla beklemeye başladı. AFAD, ocakta mahsur kalanların kurtarılması için Kütahya, Eskişehir, Zonguldak, Karabük ve Sakarya'dan ekiplerin sevk edildiğini duyurdu.

ZAMANA KARŞI YARIŞ

Zamana karşı başlatılan kurtarma çalışmalarında çok sayıda iş makinaları da bölgeye getirildi. Kısmi göçüklerin oluştuğu galerilerde çalışmalar sürerken acı haberlerde gelmeye başladı. İşçilerden bir kısmı patlama sonrası kendi imkanlarıyla dışarı çıkmayı başardı. 49 işçinin bulunduğu bölgeden yaralı olarak çıkarılan 39 işçiden 22'si hayatını kaybetti. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, olayı soruşturmak üzere üç savcının görevlendirildiğini açıkladı.

BAKANLAR BÖLGEDE

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez hemen bölgeye gitti. Olay yerinde incelemelerde bulunan iki bakan, gelişmeleri an be an Başkan Erdoğan'a bildirdi. Bakanlar, acı haberle bölgeye akın eden ailelerle görüşüp teselli etmeye çalıştı. Soylu ve Dönmez, sabaha kadar süren kurtarma çalışmalarını da yakından takip edip koordinasyonu sağladı.

ORTALIK TOZ DUMAN OLDU

Yaralı işçi olay anını anlattı:" Patlama sırasında biz biraz gerideydik. Ben kendi imkanlarımla çıktım. Basınç nedeniyle her yer toz duman oldu, göz gözü görmedi."

MAHSUR KALAN İŞÇİLER İÇİN ZAMANLA YARIŞ

Yer yer göçüklerin olduğu maden ocağında arama kurtarma çalışmaları gece boyu sürdü. İşçiler çalışmaları gözyaşlarıyla takip etti.

SOYLU: 110 İŞÇİ VARDI

Maden sahasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamanın akabinde tahlisiye ve arama kurtarma ekiplerinin hemen müdahale ettiğini belirtti. 2 ambulans uçağın Zonguldak havalimanında hazır bekletildiğini ve Amasra'da bir sahra hastanesi kurulduğunu ifade eden Soylu, vardiyada 110 işçi bulunduğunu ancak bazılarının üst kotlarda olduğunu ve kendi imkanlarıyla çıktığını söyledi. Soylu, "22 kardeşimizi kaybettik, yaralı olarak kurtarılan 17 kardeşimizden 8'inin durumu ağır. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

KISMİ GÖÇÜKLER VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de patlamanın meydana geldiği galerilerde havalandırmaların çalıştığını kaydetti. Dönmez, "İlk belirlemelere göre grizu patlaması, kısmi göçükler var, arkadaşlarımız aşağıda aralıksız çalışıyor" diye konuştu.

ERDOĞAN BÖLGEYE GİDİYOR

Diyarbakır'da toplu açılış törenine katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maden ocağı faciasından sonra bu programını erteledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Amasra'ya giderek patlamanın meydana geldiği ocakta incelemelerde bulunacağı ve yaralı işçileri ziyaret edeceği belirtildi. Erdoğan sosyal medya hesabından da, "Bartın'ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum" paylaşımı yaptı.

Haberi alan işçi yakınları maden ocağına gelerek kurtarma çalışmalarını korku dolu gözlerle izledi.

YER TESPİTİ BARETLERDEKİ ÇİPLERLE YAPILDI

Maden ocağına inen işçiler, olası bir kaza durumunda yer tespitlerinin yapılabilmesi için çipli baret kullanıyordu. Dün meydana gelen patlama sonrasında da işçilerin takibi baretlerindeki çip vasıtasıyla yapıldı. Ocakta 3 vardiya halinde toplam 450 işçinin çalıştığı, patlama sırasında ise 110 işçinin mesaide olduğu ifade edildi.

KARA PROPAGANDA UYARISI

İletişim Başkanlığı, patlamayla ilgili resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesini istedi. Açıklamada; "Kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır" denildi.

DEVLET AMASRA'DA

Kızılay tarafından maden ocağı sahasında bekleyen işçilerin yakınlarına, işçileri kurtarmak üzere çalışan görevlilere destek olmak amacıyla mobil beslenme araçları bölgeye gönderildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da psikososyal destek ekiplerinin bölgeye intikal ettirildiğini ifade etti. Yanık, "Bakanlık olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz" dedi.