Altılı Masa'nın vaadi 'sivil darbe'! Yüzde 0.5 oy oranıyla 50+1'e mi çökeceksiniz

Adalet Bakanı Bozdağ, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının kararları 6 liderin imzasıyla alacağı iddialarını 'sivil darbe 'olarak niteledi, “Bu halkın verdiği yetkiye çökmektir'' dedi.

EMİN PAZARCI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bozdağ, Altılı Masa'nın "Eşgüdüm Konseyi" kurulması ve Cumhurbaşkanı adaylarının kararlarını 6 liderin imzasıyla vereceğine dair vaatlerinin sorulması üzerine şunları söyledi: "Yürütme yetkisi ve görevi Anayasa ve kanunlara göre Cumhurbaşkanı tarafından kullanılır. Cumhurbaşkanına ait yetkileri başkalarının kullanmak istemesi ve 'kullanacağız, imzamız olmadan olmaz. Protokole yazacağız demesi' bana darbecileri hatırlatıyor. Hatırlarsanız 27 Mayıs Darbesi'nde Milli Birlik Komitesi vardı. 12 Eylül darbesinde Milli Güvenlik Konseyi vardı. 15 Temmuz darbe teşebbüsünde Yurtta Sulh Konseyi vardı. Şimdi bu bunlar darbecilerin 27 Mayıs'ta ve 12 Eylül'de yaptıklarını demokratik bir seçimle Cumhurbaşkanı adaylarına şimdiden kabul ettirmeye çalışıyorlar. Yani 'biz konsey kuracağız, eşgüdüm konseyi' dedi Karamollaoğlu. Davutoğlu daha ileri götürdü."

KİMİN ADINA TAAHHÜT?

"Cumhurbaşkanı adayı kim adına taahhütte bulunacak? Yani kendi adına taahhütte bulunsa adamlar diyor ki bulunamazsın. Bizim imzamızda ne diyecek? Beni seçin. Ben Cumhurbaşkanı olursam, altı kişinin rızasını alacağım. Sizin dediklerinizi yerine getireceğim yani kendi, benim sözüme güvenmeyin mi diyecek? O nedenle Davutoğlu'nun dediği olursa; bu anayasanın yürütmeye ilişkin hükümlerinin, kısmen askıya alınmasıdır ve hükümetin, görevinin başkaları tarafından gasp edilmesidir. Ve o anayasayı ihlal olur ve sivil bir darbedir. Bu darbe teşebbüsü değil sivil darbe."

BU RESMEN YETKİ GASPIDIR

"Hükümeti etkisiz kılmakla, hükümeti kenara atmak arasında hiçbir fark yok. TCK 312 herkesin okumasını tavsiye ederim. Yani hukuka aykırı bir davranıştır. Cebir, tehdit yok ama resmen açık açık öyle diyor. Biz yapacağız. Halkın yetki vermediği yetkiyi kullanamaz. Yani şimdi resmen 0.5. Yüzde 50+1'i yönetim yetkisine çökmek istiyor. Yani halkın verdiği yetkiyi gasp etmek istiyorlar. Bu anayasal bir suç."

Bozdağ, HDP-İyi Parti-CHP'nin başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliğine dair görüşme talebini reddetmesini şöyle değerlendirdi: "Bu konu Meclis'ten büyük bir uzlaşmayla geçmesi için tam zeminde geldi. Gündeme getiren de Sayın Kılıçdaroğlu'dur."

TETİKÇİ ARANIYOR

Bozdağ, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi konusunda şu ana kadar 13 kişinin tutuklandığını belirterek "1 kişinin ifadesi alındı. Şu anda 1 kişi de aranıyor. Şu anda ulaşılmayan şey ismi tespit edilmeyen yok.Kimliği belli. Karanlıkta kalan hiçbir yön olmayacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmamalı."

KAMUDA ÇALIŞMA CEZASI

Bozdağ, 2 yıla kadar olan cezalarda hapis cezası uygulanmadığını hatırlatarak, bu durumun toplumda bir cezasızlık algısı yarattığını söyledi. Bozdağ, bu oranda ceza alanlarla ilgili kamuda çalışma gibi yeni yaptırımlar konusunda bir düzenleme yapıldığını açıkladı.

CHP'DEN HAKİM Mİ BULACAĞIZ?

BOZDAĞ, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na siyaset yasağı getiren karara yapılan eleştirilere değindi: "Anayasamızın 76. Maddesi'nin ikinci fıkrası diyor ki; "Taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alan kişi milletvekili olamaz." Siyasi yasağı anayasa koyuyor. Hakim sadece anayasanın bu hükmünün kararını yazıyor. Hakimi, HSK 1. Dairesi değiştiriyor. Bizim bir alakamız yok ama siyasetle irtibatlandı."

HAKİMİ 3 KEZ REDDETTİ

"Bu hakimi İmamoğlu ve avukatları 3 kez reddetti. Ret kararı reddedilince bir de itiraza götürdüler. Şimdi kendi reddettikleri 'tarafsız değil' dedikleri hakimi göklere çıkarıyorlar. Yerine gelen hakim karar verdiğinde de yapmadıkları hakareti bırakmıyorlar. Bu hakimi de reddettiler. Ne yapacağız? CHP Genel Merkezi'nden hakim mi bulacağız? Halk mağduru destekler ama mağdura yatanı desteklemez. Bunlar mağdura yatmayı da beceremedi."

HÜKÜMLÜLER SOSYAL MEDYA KULLANAMIYOR

HDP'nin tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın attığı tweetleri değerlendiren Bozdağ şöyle konuştu: "Hükümlülerin avukat görüşü var. Avukat görüşünde, avukatların onlardan aldıklarını ya da ailelerinin onlardan aldıklarını sosyal medyaya yansıtmaları var. Yoksa hükümlüler sosyal medya kullanamıyor. Biz bunu önemsiyoruz ve bu konuyu şu anda çalışıyoruz."

HUKUK UYDURUYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'aday olamaz' iddiaları hakkında konuşan Bozdağ şunları kaydetti: "Bunlar hukuk uydurmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanımızın adaylığı anayasaya da, yasalara da uygundur. Aday konusunda hukuken herhangi bir şüphe yoktur. Cumhurbaşkanımız ilk defa yürütme organı devletin başı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk başkanı olarak seçilmiştir ve 2023'teki seçimi ikinci seçimdir. Anayasa çok açık. Hiç yoruma ihtiyaç yok. Yoruma da izin vermiyor."