Almanya modeli örnek alındı: Sosyal medya düzenlemesinin detayları belli oldu

Sosyal medya düzenlemesi için hazırlanan kanun teklifinin detaylarını, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıkladı. Almanya modeli örnek alınan sosyal medya düzenlemelerini içeren teklifi TBMM'ye sunduklarını belirten Zengin, “Sosyal medyadaki hakarete, küfre, bu medya aracılığıyla yapılan tacizlere son vermeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, son zamanlarda sıkça konuşulan sosyal medya düzenlemesine ilişkin hazırlanan kanun teklifinin detaylarını paylaştı. Almanya modeli örnek alınan teklifin, Meclis tatile girmeden yasalaşması öngörülüyor.

AK Parti tarafından hazırlanan ve 9 maddeden oluşan sosyal medya düzenlemesi teklifinde MHP'nin de katkısı bulunuyor. Teklifle ilgili son toplantı, dün Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirildi. AK Parti temsilcilerinin, söz konusu düzenlemeyle ilgili olarak gün içerisinde muhalefet partilerini ziyaret etmesi de bekleniyor.

“BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ ÖZGÜRLÜKLER”

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, hazırlanan sosyal medya düzenlemesinin birinci önceliğinin özgürlükler olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Bütün dünya sosyal medyayla ilgili yeni bir hukuk arayışı içerisinde. Her ülke düzenleme yapıyor. Denizcilik hukukunda, havacılık hukukunda uluslararası alanda ortak düzenlemeler var. Sosyal medyayla ilgili düzenlemeler henüz standart haline gelmedi. Şunları asla unutmamamız gerekiyor. Bu ağ sağlayıcıların büyük çoğunluğu yurt dışında. Sosyal medyadaki hakarete, küfüre son vermeyi hedefliyoruz.”

“AMAÇ, SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARININ KAPANMASI DEĞİL”

Söz konusu düzenlemeyle sosyal ağ sağlayıcılarının kapanmasının hedeflenmediğinin altını çizen Zengin, “Hayatımızdaki yerinin farkındayız. Ne kadar çok kullanımda olduğunun farkındayız. Ama bu manada özgürlüklerle, hak ve hukuk arasında bir denge kurmaya çalışırken, kademelendirilmiş bir yaptırım silsilesi var.” diye konuştu.

“MUHATAPLIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sosyal medyaya ilişkin hazırlanan kanun teklifinde “sosyal ağ sağlayıcı” tanımı yapıldığını ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sağlayıcıların Türkiye’de bir merkez oluşturmalarını istiyoruz. Soruşturma ve kovuşturmaya imkân veren düzenleme yapacağız. Muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz.”

“BEKLENTİMİZ, 48 SAAT İÇİNDE TEMSİLCİDEN YANIT GELMESİ”

Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de bir temsilci oluşturmasını istediklerini belirten Zengin, “Kişinin mahkemeye gitmeksizin kendisinin kişilik haklarıyla alakalı bir ihlal olduğunu düşünüyorsa, başvuru yapabilecek. Beklediğimiz şey 48 saat içerisinde temsilciden bir cevap gelmesi. Kendilerine yapılan başvurularda, 6 aylık sürelerle raporlama istiyoruz. Bu da bir zorunluluk. Yapılmaması halinde yaptırımları olacak.” ifadelerini kullandı.

“5 AŞAMALI BİR YAPTIRIM OLACAK”

Sosyal ağ sağlayıcılarının topladıkları verileri Türkiye’de bulundurmalarıyla ilgili adım atmalarının da beklentiler içerisinde yer aldığını vurgulayan Zengin, “Türkiye’de temsilci bulundurulmazsa 5 aşamalı bir yaptırım olacak. Sosyal ağ sağlayıcıya ilk yaptırım 10 milyon lira para cezası olacak.” dedi.

SOSYAL MEDYADA "ALMANYA MODELİ" NELERİ KAPSIYOR?

Almanya’da 2018 yılında yürürlüğe giren ve Facebook Yasası olarak da bilinen NetzDG (Netzwerkdurchsetzungsgesetz) ile nefret söylemi, siber zorbalık, terör propagandası, yalan ve dezenformasyonla mücadele başlatıldı.

Bu kapsamda Facebook, Twitter, Reddit ve YouTube gibi platformlarda yer alan zararlı içeriklerin 24 saat içerisinde ortadan kaldırılması, aksi takdirde 50 milyon avroya varan para cezaları öngörüldü. Söz konusu şirketler de Alman hükûmetiyle uzlaşıya vardı.

Almanya’da iki adet “Temizlik Merkezi” kuran Facebook, buralarda istihdam ettiği bin 200 kişi ile zararlı içerikleri anlık olarak takip ediyor.

Almanya merkezli araştırma kuruluşu Dalia Research, söz konusu sosyal medya düzenlemesine yönelik yaptığı anket çalışması sonucunda, Alman halkının yüzde 87’sinin bu reforma destek verdiğini ortaya koydu.