Alman medyasında ilginç analiz: Ukrayna'da savaşın kazananı Türkiye

Ankara'nın, Ukrayna'daki işgali birçok yönden avantaja çevirdiğini belirten Alman Bild gazetesi, 2022 rakamlarına göre Türkiye'nin Rusya'da Almanya'nın yerini aldığını yazdı.

Alman Bild gazetesinde 'Türkiye'nin ikili oyunu-Erdoğan Putin yaptırımlarından bu şekilde yararlanıyor' başlıklı bir analiz yayımlandı. Marc Oliver Rühle imzalı yazının spotunda Türkiye'nin Avrupa'ya gitmekte olan Rus ürünleri için bir merkez olduğu vurgulandı. Dünyaca ünlü tatil merkezi Bodrum'daki lüks bir alışveriş merkezinde Rusça tabelaların olduğunu aktaran yazı, Rus oligarkların gösterişli yatlarının da Türk limanlarına demirlemesinin bir sır olmadığını savundu. Ankara'nın Batılı ülkelerin Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara katılmadığını hatırlatan analiz, söz konusu hamlenin Türkiye'nin işine yaradığını belirtti.

ALMANYA'NIN YERİNİ ALDI

Bild'deki yazıya göre, Türkiye ve Rusya arasındaki ihracat ve ithalat rakamları bir yılda iki katına çıktı. 2022 yılında Rusya Türkiye'nin en büyük ticaret ortaığı olurken, Almanya'nın yerini aldı. Tarihi yaptırımların sonrasında Rusya'dan çekilen Batılı şirketlerin yerini Türk ve Çinli şirketlerin doldurduğunu kaydeden analiz, ekonomi sitesi rbc.ru'daki bir habere dikkat çekiyor. Haberde, Türkiye'nin Rusya'ya makine ve ekipman satışında Almanya'yı yakaladığı yazıyordu.

Analize göre, Türkiye birçok yönden durumu avantajına çevirdi. Türkiye'de tüketilen petrol ve doğalgazın çoğunun işgal başlamadan önce de Rusya'dan geldiğini hatırlatan Bild, ancak 2022'de Rusya'dan petrol ihracatının üç katına yükseldiğini yazdı.

TÜRK MAĞAZALARI AÇILDI

'Ukrayna savaşının kazananı Türkiye' ifadesini kullanan Bild, Rusya'dan alınan ucuz enerjinin, Türkiye'de Erdoğan hükümeti için hayli yararlı olduğunu savundu. Yanı sıra, Bild Rusya'da artan Türk yatırımlarına da dikkat çekti. Rus medyası, birçok Türk restoranı ve moda mağazasının açıldığını bildiriyor. Türk Moda markalarından biri, Marks & Spencer'ın yerini almış durumda.

GAZ MERKEZİ ENDİŞESİ

Ankara ve Moskova arasında giderek derinleşen ekonomik ilişkilerin Avrupa Birliği'nde büyük endişeye yol açtığını kaydeden analiz, Rusya'dan ham petrol satın alan Türkiye'nin bunu işleyerek Avrupa pazarına gönderdiğini belirtiyor. Ankara ve Moskova'nın yedi yıl sonra, 2030'da ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Bild, Rusya'nın Avrupa'daki en büyük gaz merkezini Türkiye'de kurmak istediğini de ekledi. Gazeteye göre, proje aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir el üstünde tuttuğu rüyası.