Alman medyası bile isyan etti! AB'nin seyahat kararının arkasında siyaset var

Türkiye'nin salgınla başarılı mücadelesini hiçe sayıp seyahat listesine almayan AB, Alman medyasını da isyan ettirdi. Haberlerde kararın ardında siyasi nedenler olduğunu belirtildi, “Sorunlar tatilcilerin sırtından çözülemez” denildi.

OSMAN NURİ CERİT

Berlin ve Brüksel’in, koronavirüs salgınıyla başarılı bir şekilde mücadele eden Türkiye için aldığı seyahat kararı, kapsamlı bir şekilde Alman medyasında ele alındı. Haberlerde bu kararın arkasında sağlık endişeleri değil, siyasi nedenler olduğu yorumları yer alırken, Türkiye’nin çifte standart eleştirilerinde haklı olduğu ifade edildi.

‘ÇIKAR OYUNU OYNUYOR’

Alman DieWelt gazetesindeki bir yazıda Almanya’nın Türkiye’ye karşı koronavirüs kisvesi altında bir çıkar oyunu oynamaya çalıştığı ifade edildi. Türkiye’nin sağlık açısından bakıldığında seyahat uyarısının mantıklı bir yanı olmadığı eleştirilerine yer verilen yazıda, Türkiye’deki vaka sayılarının diğer birçok ülkeden daha kötü olmadığına dikkat çekildi. Yazıda, ayrıca Alman TÜV ve Türk sertifikasyon programlarının otel tesislerinin güvenli olmasını sağladığı belirtilerek, Almanya’nın daha kötü durumdaki diğer ülkelerde, örneğin “Avrupa’daki koronavirüs merkezi” olan İngiltere’de tatil yapılmasına bile izin verdiğine işaret edildi. Yazıda “tıbbi gerçeklik, koronavirüs dış politikasında zaten ikincil bir rol oynuyor” denildi.

Londra merkezli The Economist dergisi de 4 Haziran’da yayımladığı yazısında Türkiye’nin salgınla mücadeledeki başarısını anlatmış, “Türkiye bu meselede zirveye oynadı” demişti. 

‘TÜRKİYE, ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİNDE HAKLI’

Bir diğer Alman medya kurumu RND ise seyahat uyarısı konusunda Türkiye’nin Berlin ve Brüksel’in çifte standart uyguladığı eleştirisinde haklı olduğunu belirtti. İyi gerekçelendirilmediği takdirde seyahat uyarısının Ankara’yı rehin almak için kullanıldığı suçlamasıyla karşı karşıya gelinebileceği ifade edilen yazıda,“Bu şekilde hareket etmek hem dürüstçe olmaz hem de siyaseten akılsızca olur. Türkiye ile olan siyasi sorunlar tatilcilerin sırtından çözülemez.” yorumu yapıldı. 

GÜVENLİ TATİLİN ADRESİ TÜRKİYE 

Türkiye, Kovid-19 nedeniyle ulaşımdan konaklamaya aldığı önlemlerle güvenli tatilin adresi haline geldi. Antalya’ya gelen Rus Mariia Kostareva ve ailesi, termal kameralardan geçtikten sonra “Güvenli Turizm Sertifikası” alan otele geçti. Otel girişinde ateşleri ölçülen aile, salgına karşı bilgilendirildi, valizleri dezenfekte edildikten sonra odasına geçti. Kostareva,”Sağlıklı, temiz ve güzel hizmet veriliyor. Çok memnunuz. Güvenli tatili burada bulabilirsiniz” dedi. 

HAVALİMANINDA 3 SAATTE KOVİD TESTİ 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na kurulan Kovid-19 laboratuvarında, yurt dışından gelen ve giden yolculara yapılan testler 3 saatte sonuçlanıyor. Özel kıyafetli 20 sağlık çalışanı 7/24 çalışıyor. Sonuç pozitifse yolcu, sağlık kuruluşuna yönlendiriliyor.

DSÖ: TÜRKİYE’NİN TEDAVİ SÜRECİ DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

DSÖ Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh, AB’nin Türkiye’yi seyahat edilecek ülkeler listesine almamasıyla ilgili şunları kaydetti: “Son 2-3 haftada vaka sayılarındaki, ölümlerdeki, yoğun bakımlardaki düşüş, herhangi bir yüklenmeyi kaldırabilecek güçlü bir sağlık sisteminin olması ülkelerin kapılarını açmaları, seyahat, turizm ve ticaret yasaklarını kaldırmalarında iyi bir neden olacaktır. Türkiye salgında ve yaşlı bakım evlerinde iyi bir sınav verdi; Bu nedenle ileri yaşlardaki insanların ölüm oranı düşük oldu. Bu konuda Türkiye’nin tüm dünya içerisinde tavsiye ettiğimiz; test etme, takip etme, izole etme ve karantinaya alma uygulamalarını çok başarılı bir şekilde uygulamasında önemli bir faktör olduğunu düşünüyoruz.”

MUTLAKA GRİP AŞISI YAPTIRIN

“Türkiye Kovid-19’a karşı başarılı sonuçlar elde etti. Fakat bir takım önlemlerin kaldırılmasıyla vakalardaki hafifi yukarıya doğru oynama da gözden kaçmıyor değil. Hem Sağlık Bakanı hem Cumhurbaşkanı hem de yerel yöneticiler tarafından tedbirler sıklıkla hatırlatılıyor. Grip sezonuna grip aşısıyla birlikte girmek lazım ki her ikisi birden birbirini kötü etkilemesin.”

MACARİSTAN MUAF TUTTU, UKRAYNA TAVSİYE ETTİ  

Macaristan, ülkesine gelen turistler için uyguladığı 14 günlük karantina sürecinden Türkiye’yi muaf tuttu. Kararı açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Macaristan Dışişleri Bakanı beni arayarak, AB’nin kararına rağmen Türkiye’yi güvenli ülkeler listesi içinde tuttuklarını ve Türkiye’den dönecek Macar turistlere 14 günlük karantina uygulamayacaklarını söyledi” dedi. Öte yandan Çavuşoğlu ile Antalya’da bir araya gelen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Turistlerin tatillerini geçirecekleri yerde güvende olmaları tek kriterimiz. Türkiye, turistler için en güzel önlemleri almış. Kendim bizzat deneyip gördüm” diye konuştu.