Alman gazeteden dikkat çeken analiz... Ankara-Atina arasında yeni dönem

Tarihi NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin attığı adımların yankıları sürüyor. Alman Bild Gazetesi, Başkan Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile yaptığı görüşmeyi mercek altına aldı. Gazete, ikili ilişkilerdeki yumuşamanın, depremden sonra başladığına vurgu yaptı.

İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yakan Başkan Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Başkan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Mitçotakis, aylar sonra NATO Zirvesi'nde yüz yüze görüştü. Olumlu geçen görüşme, Alman basınında geniş yer buldu.

Alman Bild Gazetesi'nin yaptığı analiz göre, NATO Zirvesi'nde diplomatları şaşırtan bir gelişme yaşandığına dikkat çekildi.

Gazete, "Uzun süredir devam eden gerilime rağmen, Miçotakis ve Erdoğan, iletişim kanalının kurulmasını sağlayan siyasi bir anlaşmaya vardı." ifadesine yer verdi.

"İki isim ve heyetleri arasındaki görüşmenin yarım saatten fazla sürmemesi gerekiyordu, ancak bir saat beş dakika sürdü" ifadelerini kullanan Bild Gazetesi, görüşmenin atmosferinin pozitif olduğunun altını çizdi.

YAŞANAN DEPREM TÜM HAVAYI DEĞİŞTİRDİ

"Bir felaket her şeyi değiştirdi" diyen Alman gazete, ikili ilişkilerdeki yumuşamanın depremden sonra başladığına vurgu yaptı.

İkili ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesinin göçmen krizinin çözümüne de katkı sağladığı vurgulandı.

Türkiye'nin göç krizinde Yunanistan ile iş birliğini artırdığı belirtildi.

"İyi niyet o kadar ileri gitti ki, Türk sahil güvenliği düzinelerce tekneyi Yunan sularına ulaşmadan önce durdururken, insanlar Batı Trakya sınırlarına geri götürüldü." denildi.

Haberde resmi rakamlara göre, 1 Haziran'dan 12 Temmuz'a kadar, 4 bin 291 göçmen taşıyan 166 teknenin, Avrupa'ya girişinin engellendiği bilgisi de paylaşıldı.