Alman basının ''Her hafta 500 Türk sınır dışı edilecek'' iddiasına Türkiye'den yalanlama

Alman basını yine bir yalan habere imza atarak ''Berlin ve Ankara, Türkiye'nin haftada 500'e kadar sınır dışı edilecek vatandaşını geri alması karşılığında vize kolaylığı görmesine dair anlaştı” iddiasını manşetine taşıdı. Dışişleri Bakanlığı, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirterek ''Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir.'' açıklamasında bulundu.

Alman basını yalan haberlerine bir yenisini daha ekledi. Habere göre, Berlin ve Ankara arasında aylardır süren müzakerelerin ardından çok sayıda Almanya'daki Türk vatandaşının anavatanlarına sınır dışı edilmesine karar verildi.

"HER HAFTA 500 TÜRK, TÜRKİYE'YE GERİ DÖNECEK" İDDİASI

İlk etapta toplam 200 Türk'ün, tarifeli uçuşlarla Türkiye'ye götürüleceği kaydedilirken bahsedilen 'Türk vatandaşlarının' Almanya'ya iltica talebinde bulunanlar olduğu öğrenildi. Öte yandan bunun karşılığında Türkiye'nin ise Almanya'da 'vize kolaylığı' alacağı haberde öne sürüldü. Hükümet çevrelerine dayandırılan haberde ayrıca Türkiye'nin haftada 500'e kadar vatandaşını geri almayı teklif ettiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Almanya'da yasal ikamet hakkı bulunmayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye geri gönderileceğine ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirtti.

Keçeli, X hesabından Almanya'da yasal ikamet hakkı bulunmayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye geri dönüşlerine ilişkin basına yansıyan haberler hakkında paylaşım yaptı.

Sözcü Keçeli, "Alman basınında yer alan, Almanya'da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye'ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir. Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir." ifadelerini kullandı.

Keçeli ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında 23 Eylül'de New York'ta yapılan görüşmede bu konunun gündeme gelmediğini kaydetti.

DMM'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Alman basınında yer alan "Almanya ile Türkiye anlaşmaya vardı. Her hafta Almanya'da yasal ikamet hakkı bulunmayan 500 Türk özel uçak seferleriyle Türkiye'ye gönderilecek" iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

DMM'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Almanya Şansölyesi Scholz arasında 23 Eylül günü New York'ta yapılan görüşmede iddia edildiği bir konu gündeme gelmemiştir.

Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir.

Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.