Miray Çimen
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ankara’da otomobil firmaları ile telekomünikasyon temsilcilerini bir araya getirerek 5G'ye Giden Yolda Otomotiv Sektörü Çalıştayı’nı düzenledi. Kamu, üniversite, üreticiler, işletmeciler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliğini ve tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlayan Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu (5GTR) kapsamında düzenlenen çalıştayda, 5G otomotiv vizyonuyla ilgili eğilimlerin, planların ve karşılaşılan zorlukların görülmesi ve elektronik haberleşme sektörüyle otomotiv arasında ortak bir çalışma platformu oluşturulması da amaçlanıyor.
PARMAKTAN TESPİT edecek
Çalıştayda otomobil ve ulaşım sistemlerine ilişkin çok sayıda başlık ele alındı. Sürücüsüz (otonom) araçların trafikte seyri sırasında karşılaşılabilecek olası sorunlar ve haberleşme sistemlerinin sürücüsüz araçlar için nasıl entegre edilebileceği, sürücüsüz araçların AR-GE çalışmalarıyla eşzamanlı telekomünikasyon sistemlerinin geliştirilmesi gibi konular masaya yatırıldı. Trafik yönetimini daha da kolaylaştıracak uygulamalar kapsamında alkollü sürücülerin tespitini kolaylaştıracak yöntemler de ele alındı. Örneğin direksiyon üzerine yerleştirilecek bazı sensörlerin parmaktan alkol ölçümü yapabilmesi ve bunu gerekli yerlere bildirmeleri konusunda da çalışmalar yapılacak.
İNSAN HATASI EN AZA İNECEK
Akıllı ulaşım sistemlerinin yalnız konfor talebinden değil, aynı zamanda emniyet ihtiyacından ortaya çıktığını belirten Sayan, akıllı ulaşım teknolojileriyle insan hatası payını en aza indirerek, yaşamların kurtarılacağını bildirdi.
UYUKLARSAN SAĞA ÇEKİYOR
Çalışılacak konulardan bir diğerinin ise aracın önüne konulacak bir kamera ile şoförün göz kırpışından uyku seviyesini ölçüp kendisini sağa çekerek motorunu kapatması yöntemi olduğu ifade edildi. Siber saldırılara karşı da her türlü çalışmanın değerlendirildiği toplantıda dışarıdan araca müdahaleyle şerit dışına çıkması halinde aracın yeniden şeridine dönmesini sağlayacak sistemler çalışıldı. Başka bir çalışmada da örneğin en sol şeritte 120-130 ile gitmesi gereken aracın 50 gibi düşük bir seviyede gittiği tespit edildiğinde araca uyarı gönderilecek.
EN ÇOK OTOMOTİV HİSSEDECEK
Zirvede konuşan BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, akıllı ulaşım sistemlerinin ihtiyaç duyacağı, hız ve gecikme sürelerinin şu anki sistem ve teknolojiyle yapılmasının konsept olarak mümkün olduğunu ancak bunların tüm araçlara uygulanmasının 5G ile mümkün olacağını söyledi. 5G ile yaşanacak değişimin en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiğine dikkati çeken Sayan, "Piyasadaki araçlarda sürüşü bizler için kolaylaştıran yarı-otonom teknolojiler kullanılmaya başlandı. Ancak tamamen otonom arabalardan da çok uzak değiliz. İlk otonom araçlar için verilen 2020 yılı, ilk ticari amaçlı 5G hizmetlerine başlanmasının hedeflendiği yıl" dedi.
SIM KARTLA KAZA BİLGİSİ GÖNDERİLİYOR
Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Erol Aydın, çalıştayın çok önemli olduğunu belirterek “Örneğin emergency kod diye bir şey var. Bu araçların 2018'den itibaren Türkiye’de satılması bekleniyor. Kaza anında sistem gerekli yerlere bilgi gönderiyor. Arabaların içinde sistemin kullanılması için SIM kart gömülü” diye konuştu.