Alevi-Bektaşiliğe kurumsal statü

Alevi-Bektaşi Cemevi Başkanlığı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı cemevlerinin yönetimini yürütecek. Erkan hizmetlerini yürüten Alevi-Bektaşi önderlerinden talep edenlere kadro verilecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Alevi-Bektaşi vatandaşlarımız için kurumsal yapı kuruyoruz. Kuracağımız Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, muhtarlıklara, derneklere, belediyelere, federasyonlara bağlı cemevlerinin yönetimini yürütecektir. Cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, yapım, onarım, bakım giderlerinin karşılanmasıyla ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır. Aynı şekilde cemevlerinde erkan hizmetlerini yürütmekten sorumlu olan Alevi Bektaşi önderlerinden talep edenlere, kadro verilecek" dedi. İnşası tamamlanan 4 cemevinin açılışı ile 7 cemevinin temelinin atılmasını gerçekleştiren Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

"Ülkemizdeki Alevi-Bektaşi toplumunun beklentilerine ilişkin geniş kapsamlı çalışma yaptık. 1585 cemevi ziyaret edilerek muhataplar tek tek dinlendi. Sıcağı sıcağına talimatlar verildi, adımlar atıldı. Ayrıntılı çalışmalar yürütüldü. Tüm meselelerinin devlet nezdinde takibini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz."

HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

"Bu adımların Alevi-Bektaşi kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Cemevlerinin bir kez daha Alevi-Bektaşi kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum, hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Kalın sağlıcakla..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen toplu açılış töreninde Alevi-Bektaşi toplumuna müjdeler verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saz hediye edildi.

'YÜZYILDAKİ EN ÖNEMLİ GELİŞME'

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı adımlar, büyük memnuniyetle karşılandı. Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt "Cumhuriyet tarihinin Aleviler açısından en önemli gelişmesi. İlk kez Alevilik devletin resmi kurumu olarak kayıtlara alınıyor ve tanınıyor. 30-40 yıl önce Alevilik yasak bir kelime iken, Alevi olmak suç sayılırken bugün artık Aleviler devletin asli unsuru gibi, Sunni canlarımız gibi inançsal anlamda hak ve taleplerine kavuştu. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

4 CEMEVİ AÇILDI 7 TEMEL ATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elazığ Karakoçan, Ankara Altındağ, Erzurum ve Erzincan Kemah'ta hizmete açacağımız 4 cemevinin, kullanacak vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Kütahya ve Kayseri'de inşası süren, Burdur Çavdır, Denizli Ardıçlı, Bilecik Bozüyük, Aydın Koçarlı ve Kırklareli Babaeski'de temelini bugün atacağımız 7 cemevinin de bir an önce tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyorum" dedi.