Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, cemevi açılışı ve temel atma töreninde yaptığı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı açıklaması geniş yankı uyandırdı. Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile birlikte, cemevlerinin elektrik ve su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanacağı, isteyen Alevi dedelerine maaş bağlanacağı da açıklandı. Erdoğan'ın verdiği müjdeleri Alevi-Bektaşi kuruluşlarının yetkililerine sorduk.
KURUMSAL YAPI OLACAK
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, muhtarlıklara, derneklere, belediyelere, federasyonlara bağlı cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecek. Cemevi hizmetlerinden eğitim faaliyetlerine kadar tüm çalışmalar, bu kurumsal yapı altında kamu güvencesi desteği ve denetimiyle yürütülecek.
BUGÜNE KADAR BÖYLE BİR ŞEY YAŞANMADI
Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Beyzade Özkahraman TV 24'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şahkulu Sultan Dergahı tarihi bir gün yaşadı. Buranın 700 yıllık bir geçmişi var. Bunun 100 yılı da Cumhuriyet dönemine rastlıyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılı dediğimiz bu ilk yüzyılda ilk kez bir Cumhurbaşkanı dergahımızı ziyarete geliyor. Bu bizim için önemli bir adımdır, bugünü dek böyle bir şey yaşanmamıştır. Bu ülkede Alevi-Bektaşi adı altında, İslam'ın Türk yorumu diye söylediğimiz bir yorumuyla ibadet eden, dini duygularını yerine getiren, kendine özgü felsefesi olan bir anlayış var. Bu anlayış şimdiye dek çok fazla anlayış görmemiş. Geçmişteki yönetimler döneminde düşünceleri bastırılmış, gönlümüzün istemediği bir takım kötü ve kanlı olaylar yaşanmış. Biz onların hepsinin üstüne bir sünger çekelim, yeni bir sayfa açalım. Bu ülkede 86 milyon birlikte kardeşçe yaşayalım istiyoruz."
"Kültür Bakanlığı'na bağlı yeni bir Alevi-Bektaşi Başkanlığı kuruluyor. Burada bu toplumun sorunları ve çözüm yolları ele alınacağını düşünüyorum. Güzel bir gelişme diye düşünüyorum. Dedelerimiz, görev yapan başka çalışanlarımız, mutfaklarımız var, mutfakta çalışan aşçılarımız, güvenlik görevlilerimiz var. Zaman içinde belki de bu yeni kurulan başkanlık bu görevlilerin tümünün belki de maaşlarını karşılayacak. Bunu bir adım olarak görüyorum. Ama şunu da söylüyorum, bizim dedelerimiz yine bu yolun düşüncelerini hiçbir etki altında kalmadan özgürce dile getirecekler. Bağımsız düşüncelerini orada yine söyleyecekler diye düşünüyorum."
AKADEMİK KARİYERİ OLAN KİŞİLER GELMELİ
■ Dede Garkın Ocağı Dedesi Hüseyin Dedekargınoğlu: Devlette kabul görmek, bu bir devrim. Bugüne kadar hep yok sayıldık. Son iki yıldır bakışta değişiklikler var. Bu değişiklik devlet aklındaki bakışın değişikliğidir. İki yıldır cemevleri ziyaret edilerek, ihtiyaçları soruluyor. Cumhurbaşkanı'nın Muharrem programlarına katılması, Hüseyin Gazi Cemevi ziyareti, Hacı Bektaş'a gitmesi çok önemli.
Yeni kurulacak başkanlığa kimler getirilecek, o önemli. Alevilerin içinden yetişmiş, akademik kariyer yapmış insanlar getirilirse güven artar. Aleviler içinde devlet iyi bir şey yapsa da şüphe var, o şüphe kalkar. Alevi STK'lar Alevilerin taleplerini elektrik, suya indirgiyor. Sorun bu değil. Kurumun başına düzgün insanların getirilmesi önemli. Aksi halde dernek patlaması, çakma dede patlaması yaşanır."
ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
■ Altındağ Aydıncık Köyü Muhtarı İsmail Dursun, (Cemevi açılışı yapılan köy):
Cumhurbaşkanımızın açıklamaları çok olumlu olmuştur. Kültür Bakanlığı bünyesinde Alevi Başkanlığı kurulması geç kalmış ama önemli bir adım. İbadet konusunda bir sorun yoktu ama yine de belli sıkıntılar yaşanıyordu. Cemevlerine de camiler gibi hizmet verilmesi, elektrik, su gibi ihtiyaçlarının karşılanması çok iyi oldu. Tıpkı camilerde olduğu gibi Cemevlerinde de insanlar rahat rahat ibadetlerini yapabilecekler. Hayırlı uğurlu olsun.
AVRUPALI ALEVİLERDEN DE DESTEK
Avrupa Alevi Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Nergiz Bolat "Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına katılıyoruz, olumludur. Olumlu düşünüyoruz ve güzel şeyler olacağına da inanıyoruz" dedi.
Avrupa Alevi Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nergiz Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağı açıklamasını olumlu bulduklarını söyledi. Nergiz Bolat, , 2016'da kurulan İstanbul merkezli derneklerinin Türkiye'de 5 şubesi, yurt dışında da 4 temsilciliği bulunduğunu belirtti. Alevilerin ülkenin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Bolat, Alevilerin haklarının yıllarca yok sayıldığını savundu.
HERKES DESTEK VERMELİ
Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını olumlu bulduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanmasından yanayız. En azından bizim de haklarımız olur. Devlet tarafından yapılması, karşılanması gereken şeylerimiz olur. Bunu diğer siyasi partilerin de onaylaması, desteklemesi lazım. Geçmişe baktığımız zaman bugüne kadar Alevilere bu kadar imkan tanınmadı, verilmedi. Bunları değerlendirmek lazım ve icraatı görmek lazım. Siyasi bir şey olarak kullanılmak, ötelenmek istemiyoruz." Cemevlerinin Aleviler için önemine değinen Bolat, "Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına katılıyoruz, olumludur. Olumlu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
AYRIŞMADAN YANA DEĞİLİZ
Nergiz Bolat, "Adım atıldığı için mutluyuz. Atılması gerekiyordu, geç kalınmış bir adımdı. Bunu siyasi partilerin de desteklemesi lazım. Hiçbir zaman da siyasi amaç olarak Alevilik kullanılmamalı. Buna asla müsaade etmeyiz. Size söylenen sözlerin, verilen sözlerin de yerine getirilmesini isteriz" açıklamasında bulundu.