Akyürek ve 4 isme şartlı tahliye kararı

Siyasetçi ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla yargılanan 50 sanıktan 5'i daha tahliye edildi.

1

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde güvenlik gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, duruşmaya görüntülü sistem aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ile eski CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in arasında bulunduğu 5 kişinin "müşteki" olarak beyanları alındı.
Müştekilerin ifadelerinin ardından avukatların talepleri dinlendi. Sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak da mütalaasında sanıkların tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, ara kararında sanıklar Akyürek, Recep Güven, Taner Bülent Demirel, İbrahim Tuka ve Mustafa Başer'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Ayrıca mahkeme heyeti, "usulsüz dinleme" iddialarıyla ilgili Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme kararı vererek gönderdiği dosyanın, birleştirme uyuşmazlığı gerekçesiyle Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine hükmetti.

Öte yandan, Abdulkadir Selvi, Ertuğrul Özkök, Sabri Uzun, Yılmaz Ateş, Murat Nemutlu, Emin Aras, Murat Mantuş, Mustafa Aral, Fatih Eryılmaz, Hulusi Alkan, Ahmet Recep Tekcan'ın davaya müşteki olarak kabulünü karara bağlayan mahkeme heyeti, firari Lokman Kırcılı, Salih Keskinkılıç, Coşkun Çakır, Emre Baykal, Ramazan Karakayalı, Gürsel Aktepe ve Yunus Yazar hakkındaki yakalama kararının devamına hükmederek duruşmayı erteledi.
Eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, başka bir suçtan Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

"Bir başka plan var"

AA muhabirine açıklama yapan eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, davanın, İstanbul'da görülen Fethullah Gülen davasıyla birleştirilmesini talep ettiklerini söyledi.
Eski CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de uzun yıllar siyasetle uğraştığını belirterek, "Telefon dinleme olayının dışında bir plan var. Mahkeme bunu ortaya çıkaracak. Özel hayata müdahale nedeniyle birçok aktör dışarı itildi. Özel hayata müdahale sebebiyle CHP yönetimi değişti. Bir başka plan var, suçlulardan hesap sorulmalı" diye konuştu.
İddianame

İddianamede sanıklar, eski Başbakan Necmettin Erbakan, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde görev alanların da aralarında bulunduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekle suçlanıyor.
Sanıklara, "suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçlamaları yöneltiliyor.

AA