HABER MERKEZİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk canlı yayınında, koalisyon hükümetlerini övdü. Krizlerin ana sebebi olan koalisyonu yücelten Akşener, 6'li masanın da özünde öncekiler gibi bir koalisyon olduğunu itiraf etti. Akşener, "Ben o masada koalisyon görüşmelerini bilen tek kişiyim, bir koalisyonda da bakanlık yapmış tek kişiyim. Dolayısıyla özünde bir koalisyon bu. Öbürü de o bizimki de o. Aslında vatandaşın en rahat ettiği yer koalisyonlardır. Çünkü kimse sertlik yapamaz, çünkü hep bir denetleme mekanizması, çünkü hepimiz sizin oyunuza talibizdir" dedi.
41 YILDA 20 KOALİSYON
Türkiye'ye ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan büyük zarar veren, en kısası 2 ay en uzunu ise 3,5 yıl süren 1961- 2002 arasında yıkılan 20 koalisyon hükümeti kuruldu. Özellikle 90'lı yıllara bakıldığında kurulan koalisyonlar yönetiminde Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizleri yaşadı.
EKONOMİ ADETA ÇÖKTÜ
■ 1991-2002 arasındaki 11 yılda 9 hükümet kuruldu.
■ Bu hükümetlerin ortalama ömürleri 1.2 yıl oldu.
■ 1995-96 arasında 3 ayda bir hükümet değişikliği yaşandı.
■ 1991-2002 arası ömrü 1 yıldan az 5 hükümet kuruldu.
■ 1991-2002 dönemi dış borcun 'Gayri Safi Milli Gelir'e oranı %78 ile rekor kırdı.
■ İç borcun 'Gayri Safi Milli Gelir'e oranı aynı dönemde %68 ile rekor kırdı.
DARBECİLER DAYATTI
1960 darbesinin ardından Başvekil Adnan Menderes ve iki bakanı idam edilmişti. 1961 seçimlerinde, MBK Başkanı Cemal Gürsel Cumhurbaşkanı seçildi. CHP'nin milletvekili sayısı yetersiz olunca 20 Kasım 1961'de CHP-AP arasında Türkiye'nin ilk koalisyon hükümeti kuruldu. Darbeci askerlerin dayattığı Çankaya Protokolü ile kurulan ilk koalisyon 7 ay sürdü.
1963'TE SİYASİ KAOS
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bu kez hükümeti kurma görevini İsmet İnönü'ye verdi. CHP, CKMP, YTP ve eski AP'li bağımsızlardan oluşan bir koalisyon hükümeti kuruldu. Kısa sürede koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlıklar gün yüzüne çıktı. YTP ve CKMP İnönü'yü suçlayarak hükümetten çekildi, koalisyon arkasında bir enkaz bırakarak 18 ayda yıkıldı.
KRİZ İYİCE BÜYÜDÜ
İnönü bu kez Meclis'teki 33 bağımsız milletvekili ile kuracağı bir koalisyon kabinesi ile şansını denemek istedi. YTP'nin dışarıdan desteğiyle hükümet güvenoyu aldı. Üçüncü koalisyon da 14 ay görev yapabildi. Demokrat Parti'nin mirasçıları AP, YTP, CKMP ve MP aralarında anlaştı ve Suat Hayri Ürgüplü hükümeti kuruldu. Askerler Demokrat Parti'ye yakın isimlere bakanlık verilmesine izin vermedi. Bu koalisyon kabinesi ülkeyi sadece 8 ay yönetebildi. Seçmen, 1965'te Adalet Partisi'ni yüzde 57 gibi ezici bir çoğunlukla tek başına iktidara taşıdı.
CUNTA YİNE SAHNEDE
12 Mart Muhtırası'nın ardından askerler, CHP milletvekili Nihat Erim'in bir koalisyon hükümeti kurmasına karar verdi. Askerlerin dayattığı bu hükümet 8.5 ayda son buldu.
1973'TE DARBE TEHDİDİ
1973 seçimlerinde CHP 1. parti, AP 2. parti oldu. Ecevit hükümeti kuramayınca görev Demirel'e verildi. Hükümet kurma krizi 100 gün sürdü. Cumhurbaşkanı Korutürk "Koalisyonu kuramazsanız ordu darbe yapar" mesajı gönderince 16 Ocak 1974'te CHP-MSP hükümeti kuruldu. Ecevit, yurtdışı görevinde vekâletini Necmettin Erbakan yerine CHP'li bakana verince hükümet dağıldı.
1974 KOALİSYONU
"Devletin egemenliğini' hedef alanların idamla cezalandırılmasını" öngören maddelerin kaldırılması ve 18 yaşa oy hakkı ve Seçim Kanunu'nda değişiklik gibi konularda anlaşmazlıklar yaşanması büyük bir krize yol açtı. Ecevit'in de Kıbrıs Barış Harekâtı'ndaki zaferinin ortaya çıkardığı atmosferden yararlanarak oylarını artıracağına inanması sonrası istifa etmesi ile CHP-MSP koalisyon hükümeti 17 Kasım 1974'te sona erdi.
KOALİSYONLAR 90'LI YILLARI KÂBUSA ÇEVİRDİ
■ DYP-CHP KOALİSYONU: 30 Ekim 1995'te göreve başladı. İki parti, Gümrük Birliği, siyasi partiler yasasında değişiklik ve tüm kararnamelerin Başbakan ve Başbakan yardımcısının imzasıyla çıkarılması gibi konularda protokol imzaladı. Mart 1996'ya kadar görevde bulunan Çiller hükümeti döneminde büyük krizler patlak verdi.
■ ANAYOL: 1995 seçimlerinden Refah Partisi birinci parti çıkmasına rağmen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümeti kurma görevini 132 milletvekili çıkararak 2. olan Anavatan Partisi lideri Mesut Yılmaz'a verdi. Doğru Yol Partisi ile görüşen Mesut Yılmaz yeni hükümetin kurulabilmesi için 3 Mart 1996'da protokol imzaladı. Necmettin Erbakan, TBMM'deki güven oylamasını AYM'ye götürdü. AYM'nin güvenoyunu iptal etmesinden sonra Yılmaz 2 Haziran 1996'da istifa etti.
■ REFAH-YOL HÜKÜMETİ: 28 Haziran 1996'da Refah-Yol hükümeti kuruldu. Refah Partisi ile DYP arasında kurulan koalisyon hükümetinde başbakanlığı Erbakan, Başbakan Yardımcılığını ise Çiller yaptı. Refah Partisi iktidarına karşı olan kesimler, yoğun propaganda faaliyeti yürüttü, o süreç 28 Şubat'ın kapılarını açtı. MGK'da alınan kararlarla hükümet istifaya zorlandı. Postmodern darbe yapıldı.
■ ANASOL-D: 30 Haziran 1997'de Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu. ANAP ve DSP koalisyonunun Başbakan Yardımcısı ise Ecevit'ti. Hükümete dışarıdan destek veren CHP kendini geri çekince ANASOL-D hükümeti 1999'da düştü.
■ DSP-ANAP-MHP: 28 Mayıs 1999'da göreve başlayan 57. Hükümet Ecevit'in başbakanlığında kuruldu. DSP-ANAP ve MHP'den oluşan koalisyonda Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlatması sonrası ekonomik kriz patlak verdi, ülke büyük faturalar ödedi.