AKŞAM yazdı, Bakanlık uyardı! Özel okulda zam %36.73'ü geçemez

Artış en fazla %36,73 olabilir. Milli Eğitim Bakanı Özer, özel okullardaki fahiş fiyatlarla ilgili şikayetler üzerine bakanlığı harekete geçirdi. Bakanlık yetkilileri özel okullara, artışın en fazla %36.73 olabileceğini hatırlattı.

MELİK YİĞİTEL

Özel okulların 2022-2023 eğitim-öğretim yılı erken kayıt dönemi fahiş artışlarla başladı. Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, KDV indirimi gibi pek çok destekten faydalanan özel okul işletmecileri, buna rağmen yüzde 100'e varan artışa gitti. Kitap, yemek ve servis ücretleri buna dahil değil ve üstelik bu kalemlere de fahiş artışlar yapıldı. 14 bin 617 özel okulda okuyan 1 milyon 350 bin öğrenciyi zor durumda bırakan bu fahiş artış velileri isyan ettirdi.

YÖNETMELİĞE UYUN!

Artan tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı devreye girdi ve özel okulları net bir şekilde uyardı. Bizzat Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in talimatıyla harekete geçen Bakanlık, özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliğini hatırlattı; Bakanlık, "yönetmeliğe uyun, yönetmelik çok açık. Velileri zor durumda bırakırsanız biz gereğini yaparız" dedi. Yönetmeliğe göre özel okullara tavan ücretin her yıl ÜFE ile TÜFE'nin toplamının ikiye bölünüp buna en fazla 5 puan eklenerek ortaya çıkan oranda zam yapabilir.

EN FAZLA YÜZDE 36,73

Milli Eğtim Bakanlığı'nın özel okul fiyatlarını sınırlayan ücret tespiti başlıklı yönetmeliğin 53. maddesinde ne kadar zam yapılacağı konusunda açık hüküm içeriyor. Yönetmelikte, 'Özel okullar ücretlerini eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ederler. Ancak eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen, okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine Yıllık ÜFE+TÜFE:2 oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir" ifadeleri yer alıyor. Yani buna göre, özel okullar bu yıl yüzde 31,73 zam yapabilir genelgeye göre en fazla buna 5 puan daha eklenebileceği de dikkate alınırsa, zam oranı en fazla yüzde 36,73 olabilir.

UYULMAZSA İTİRAZ

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, yönetmeliğin son derecek açık olduğunu ve bu yönetmeliğin özel okulların gelişi güzel fahiş fiyat belirlemesinin önüne geçmek amacıyla çıkarıldığının özellikle altını çizdi. Bakanlık yetkilileri yönetmeliğe rağmen fahiş fiyatta ısrar eden okulların kendilerine şikayet edilebileceğini aktardı ve yaklaşık 1 milyon 350 bin velinin mağdur edilmesine izin vermeyeceklerinin özellikle altını çizdi.

İşte artışı sınırlayan o madde:

MADDE 53 – (1) Kurumlar, Kanunu'nun 12 nci maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak öğrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ederler. Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen, okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine (YILLIK ÜFE+TÜFE/2) oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir.