Akşam Future&Trends Summit 3. Oturumu sona erdi... Enerjinin gelecek yüzyılı konuşuldu

Türkiye'nin Gazetesi” vizyonuyla 105 yıldır yayın hayatına devam eden Akşam Gazetesi Future&Trends dergilerinin 19. yılını ''Akşam Future&Trends Summit'' ile taçlandırıyor. Zirve'de 3. Oturum sona erdi. RHG Enertürk Enerji'nin oturum sponsorluğunda gerçekleşen ''Enerjinin Gelecek Yüzyılı'' başlıklı üçüncü oturumda, yenilenebilir enerji teknolojileri, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik hedefleri, enerji depolama teknolojileri, enerji dönüşümünün sosyal ve ekonomik etkileri, yeni politikalar ile enerji sektöründeki yenilikler konuşuldu.

HABER MERKEZİ

Türkiye'nin Gazetesi" vizyonuyla 105 yıldır yayın hayatına devam eden Akşam Gazetesi Future&Trends dergilerinin 19. yılını "Akşam Future&Trends Summit" ile taçlandırdı.

Zirvenin 3. Oturumu sona erdi.

3. oturumun ana konusu "Enerjinin Gelecek Yüzyılı" olarak belirlendi.

RHG Enertürk Enerji'nin oturum sponsorluğunda gerçekleşecek olan "Enerjinin Gelecek Yüzyılı" başlıklı üçüncü oturumda ise, yenilenebilir enerji teknolojileri, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik hedefleri, enerji depolama teknolojileri, enerji dönüşümünün sosyal ve ekonomik etkileri, yeni politikalar ile enerji sektöründeki yenilikler konuşuldu.

"106 GW TOPLAMDA KURULU GÜCÜMÜZ VAR"

Oturumda konuşan RHG Enertürk Enerji Genel Müdürü Alpay Beyla, "Artık bir azınlık değiliz. Türkiye'de 106 GW toplamda kurulu gücümüz var. Bunun yüzde 55'i artık yenilenebilir enerji kaynakları. Tüketilen elektriğin yüzde 45'i gibi rakamlara ulaştık 2023'ün sonunda." dedi.

Beyla, "Bizim elektrik üretmedeki yüzde 55'lik oranımızı 2035'lerde yüzde 60'lara çıkardığımız noktada üretilen elektriğin birim maliyeti noktasında bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum." ifadelerine yer verdi.

Beyla, "Yenilenebilir enerjinin hem sürdürülebilirlik hem de yeşil enerji gibi birçok alternatifi var. Yani sektör kendiliğinden finanse edilmeye çok müsait bunu doğru değerlendirmek lazım." ifadelerini kullandı.

"İLERLEMEMİZ GAYET UMUT VERİCİ"

Programda açıklamalarda bulunan Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, "Yenilenebilir enerjide son 15 yıldaki ilerlememiz gayet umut verici. Hidroelektrikte zaten iyiydik daha da iyi noktaya gidiyoruz. Hidroelektrikte dünyada dokuzuncu Avrupa'da üçüncüyüz. Rüzgarda dünyada on birinci Avrupa'da altıncıyız." dedi.

Güngör, "Şu anda batarya için Türkiye'de yatırım yapan bazı firmalar var, fabrikalar üst üste açılmaya başladı. Hammadde ile ilgili bazı sıkıntılar olabilir ama bunların yine de yatırım maliyetlerini düşürücü etkisi olacaktır." ifadelerini kullandı.

" HER AŞAMASINDA ÇEVRE İLE BİR ETKİLEŞİM VAR"

Biotrend Enerji Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Nalçacıoğlu, " Bizim yaptığımız iş aslında bir atık yönetimi. Biokütle dediğimizde atığın toplanması, tesislere getirilmesiyle başlayan bir süreç. Her aşamasında çevre ile bir etkileşim var." ifadelerini kullandı.

Nalçacıoğlu, "Dünyaya örnek olacak modeller kurduk Türkiye'de. Biz atığı ayrıştırıyoruz hurda olarak geri dönüşümlere satıyoruz. Bununla da yetinmeyip işleyerek ikinci hammadde olarak sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Nalçacıoğlu, "Biz atığı birlikte toplayıp karıştırıp bir yere getirdiğimizde bunu temizlemek için tekrar efor sarf ediyoruz. Ama belli atıkları nispeten daha değerli olanları ayrı toplasak çok daha faydalı olacak. Çünkü bizim elektrik üretiminde organik atıkları diğerlerinden ayrıştırmak için harcadığımız para da çok yüksek." dedi.