'Akıldan vareste' tepkisi

Tezkereye HDP ile birlikte ‘hayır' oyu veren Kılıçdaroğlu'nun, “Evet demek Cumhuriyet'e ihanet olurdu” sözlerine, ‘evet' diyen ittifak ortağından çok sert tepki geldi.

HABER: MELİK YİĞİTEL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Muğla'da katıldığı bir programda, tezkereye 'hayır' oyu vermelerini savunurken, "Terörle mücadele edilecekse, bu ülkenin saygıdeğer polisleri, şanlı şerefli askerleri yapar. Yabancı askerler gelecek Türkiye'de terörle mücadele edecek, bana da 'buna evet de' diyorlar. 'Evet' dersek Cumhuriyet'e ihanet etmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

Tezkerede belirtilen "yabancı askerlerin Türkiye'de bulunması" ifadesi, "Türkiye'nin de içinde bulunduğu DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Türk üslerinden yararlanması"nı sağlıyor. Aynı ifadeler önceki iki tezkerede de vardı ve CHP de bu nedenle her ikisine de 'evet' demişti.

Buna rağmen Kılıçdaroğlu'nun 'hayır' oyunu savunması ve 'evet' oyu veren partileri 'cumhuriyete ihanet'le suçlaması, tezkereye evet diyen İyi Parti'den sert tepki çekti.

'BİZE BİLGİ VERMEDİLER'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, CNN Türk'te katıldığı 'Gece Görüşü' programında, bir soru üzerine, "CHP'nin daha önce 'evet' oyu verdiği tezkere ile 'hayır' oyu verdiği son tezkere arasında fark yok. 4 Ekim 2019 tarihli tezkere ile yeni tezkere arasında herhangi bir fark olmadığını göreceksiniz. En belirgin fark bu tezkerenin iki yıllık olmasıdır. Bu iki tezkerenin üzerinde tartışılacak bir şeyi yok ise, birinci tezkereye evet deyip, ikinci tezkereye hayır diyenin durumu tartışılır. Bu tartışmaya sebep olmak, siyaseten hangi muradı içeriyor diye de bakmak gerekir. Biz parti olarak CHP'nin tezkereye hayır diyeceğini tezkerenin oylanacağı gün öğrendik. CHP öncesinde bizimle hiçbir temas kurmadı. Sayın Kılıçdaroğlu'nun Muğla'daki 'tezkereye evet demek Cumhuriyet'e ihanettir' sözlerinin CHP sözcüleri tarafından izah edilmesi gerekir. Çünkü bu açıklama bir sorundur. Bu açıklamanın bir tartışmaya neden olacağını düşünmek lazım. Bu tartışmayı göz almanın arkasında ciddi bir gerekçe lazım. Partimizi cumhuriyetle ihanet noktasında bir değerlendirmeye tabi tutabilmek için öncelikle akıldan vareste (akıl yoksunu) olmak lazım" dedi.

AKŞENER DE MEMNUN DEĞİL

Dervişoğlu'nun tepkisinden sonra konuştuğum İyi Partili kaynaklar, bu ifadeden Genel Başkan Meral Akşener'in de rahatsız olduğunu özellikle vurguladılar.

CHP DE İYİ PARTİ'DEN RAHATSIZ

Konuyu, CHP'li kaynaklarıma da sordum. Onlar da İyi Parti kanadından gelen bazı açıklamalardan rahatsızlıklarını saklamadılar. İyi Parti Genel Başkanvekili Cihan Paçacı'nın, "Kemal Bey cumhurbaşkanı adayı olacaksa bunu ititfak ortağı olarak bize sormalı ve şimdiden birinci tekil şahıs ifadeleri kullanmamalı" uyarısını; Akşener'in CHP'li Ekrem İmamoğlu'nu Fatih Sultan Mehmet'e benzetmesini, dindar olduğunu belirttiği ablasının, İmamoğlu'nun yüzünde 'Rabbi Yesir' duasını gördüğünü söylemesini ve 'İmamoğlu ya da Mansur Yavaş cumhurbaşkanı adayı olursa destekleriz' demesini örnek verdiler.

CHP'li kaynaklar, Kılıçdaroğlu'nun 'Belediye başkanlarımız görevlerine devam etmeliler' açıklamasına rağmen Akşener'in İmamoğlu'nun adaylığına destek vermesini 'etik değil' diye yorumlarken, bu rahatsızlığın İyi Parti'ye de iletildiğini belirttiler.

YENİ EKMELEDDİN VAKASI

Ancak CHP'nin bu eleştirilerine rağmen İyi Parti yetkilileri Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmıyor. CHP yönetiminde, örgütlerinde ve etkili isimleri arasında da karşılık bulan bu yaklaşımın gerekçesi aynı: Kılıcdaroğlu ile seçimi kazanamayız.

İyi Parti ayrıca, Kılıçdaroğlu aday olmaz ama' dışarıdan bir aday' getirmeye kalkışırsa, bunu da engellemenin yolunu arıyor. İyi Partili bir kaynak, bu olasılığa işaret ederken, "Tüm insiyatifi Kılıçdaroğlu'na bırakırsak ikinci bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakası yaşarız" ifadesini kullandı.

AKŞENER 'BURASI TÜRKİYE' DİYEMEDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Siirt'te esnaf ziyaretinde bulundu. Esnaf görünümlü provokatör Cemil Taşkesen, alenen bölücülük çağrısı yaparak "Kürdistan inkar ediliyor, biz buna karşıyız. Senin bulunduğun yer Kürdistan. Biz varız ama ne yazık ki bu Meclis'te inkar ediliyor" şeklinde haddini aşan skandal ifadeler kullandı. Provokatöre haddini bildiremeyen Akşener'in "Sen burayı Kürdistan olarak tarifleyebilirsin başkası için de farklıdır. Bunu kabul etmem mümkün değil" demekle yetinmesi tepki çekti. Öte yandan Taşkesen, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gözaltına alındı.

ŞEHİT OĞLUNDAN KAÇIRTAN CHP SORUSU: 'HİÇ Mİ YANLIŞ DEMEDİNİZ?'

Siirt'in ardından Batman'da da esnaf ziyaretine devam eden Akşener, burada da skandala imza attı. Babası 1992'de İzmir'de PKK'lı teröristlerce kafasına kurşun sıkılarak katledilen Nezir Uğur, Sason'da Akşener'in yanına gelerek, "Şu anda ittifak yaptığınız CHP zihniyeti ve HDP, dünkü tezkere olayında kendilerini gösterdiler. Hiç mi burada canınızı sıkan, 'Bunlar yanlış yapıyor, biz bunlarla nasıl yol yürüyebiliyoruz' demediniz?" sorusunu yöneltti ancak yanıtsız kaldı. Uğur'a "Ben gidiyorum" diyen Akşener cevap vermeden bölgeden ayrılırken, İYİ Partililer de vatandaşı engellemeye çalıştı.