Akdeniz yerinde kentsel dönüşümü başardı

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak'ın yoğun mücadelesiyle bir ilk başarıldı. Çay Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinde konutlar tamamlanıp anahtarları hak sahiplerine teslim edildi. Barış Mahallesi'nde de modern konutlar hızla yükseliyor. Akdeniz'in 5 mahallesinde daha kentsel dönüşümün hayata geçmesi planlanıyor.

Binlerce insanın canını kaybetmesine, binlercesinin yaralanmasına yol açan, yüzlerce konutun da yıkılmasına sebep olan Kahramanmaraş merkezli 11 kenti etkileyen ikiz ve yıkıcı depremler, gözleri bir kez daha kentsel dönüşüme çevirdi. Göreve geldiği 2019 yılından bugüne dek Mersin'in, özellikle de Akdeniz ilçesinin en büyük sorununun kaçak yapılaşma ile imar sorunu olduğunu vurgulayan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Türkiye'yi yasa boğan depremler sonrası kentsel dönüşüm projelerinin önemi ve aciliyetinin bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyledi.

"Değiştirin, Değiştirelim" sloganıyla göreve gelen Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; Ankara nezdindeki yoğun mücadelesi sayesinde bir ilki başardı, biri kent merkezinde olmak üzere 2 mahallede 'yerinde kentsel dönüşüm projelerinin' başlamasını sağladı. Mersin ve Akdeniz'de değişimin ve yeniliğin öncüsü olan Başkan Gültak, 2004 yılı yerel seçimlerini kazanıp yeniden göreve gelmesi halinde 5 mahallede daha dönüşüm projelerinin hazır olduğunu belirtti.

HER KESİMDEN TALEP VAR

Başkan Gültak, "Yüz binlerce insanımızı etkileyen son depremlerle birlikte, ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Mersin'de de kentsel dönüşüme karşı olan direnç ve önyargılar kırıldı. Mersin'de, artık toplumun farklı birçok kesiminden kentsel dönüşüme dönük yoğun bir talep görüyoruz. Muhtarlarımız ve vatandaşlarımız bizzat bizlere ulaşarak veya belediyemize gelerek kendi mahallelerinin ve evlerinin de en kısa sürede kentsel dönüşümden geçmesini talep ediyor" diye konuştu.

MODERN DAİRELER TESLİM EDİLDİ

TOKİ tarafından Barış Mahallesi'nde devam eden modern ve güvenli konutların yükselmeye başladığı kentsel dönüşüm projesi çalışmalarını yerinde inceleyen Akdeniz Belediye Başkanı Gültak; Mersin'de, imarsız, plansız, ömrünü tamamlamış eski yapı stokunun çok yoğun olduğunu, bu tür yapıların da ağırlıklı olarak Akdeniz'de yoğunlaştığını anlattı. Mersin'de ilk kez kendi döneminde kentsel dönüşüm projesinin uygulandığına dikkat çeken Başkan Gültak, kentin doğu girişinde bulunan Çay Mahallesi'nde, her türlü engelleme ve karalama girişimlerine hayata geçen uygulama ile toplam 416 modern daire, 36 dükkândan oluşan projenin bittiğini ve hak sahibi vatandaşlara yeni evlerinin anahtarlarının teslim edildiğini belirtti.

HEDEFİMİZ YIL SONU BİTİRMEK

Mersin'de, ilk kentsel dönüşüm projesinin Çay Mahallesi'nde tamamlanmasını sağlayan Akdeniz Belediyesi, TOKİ tarafından Barış Mahallesi'nde devam eden 415 konutluk ikinci projeyi de yılsonuna kadar hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyor. Blokların yükselmeye başladığı; 70-80, hatta 100 yıllık evlerin bulunduğu mahallede; güvenli, doğalgazlı konutlar, modern işyerleri, kültür merkezi, kreş, otopark ve yeşil alanları ile yepyeni bir yaşam alanı yükseliyor.

PANSUMAN DEĞİL, GERÇEKÇİ, RADİKAL TEDAVİ GEREKİYOR

Başkan Gültak, 2024 yılı yerel seçimlerinde yeniden aday olacağını da belirterek; "Önümüzdeki seçimlerde, milletimizin tercihini bizden yana kullanacağını düşünüyoruz. Ondan sonra da yine Barış, Bahçe, Çay ve Turgut Reis Mahallesi'nde şu an için projelerimiz hazır. Seçimden sonra da bu projelerimizin startını vereceğiz" ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşüme gösterilen toplumsal direncin de kırıldığını ve halk nezdinde güven oluştuğunu sözlerine ekleyen Başkan Gültak; "Belediye başkanı olarak vatandaşa hizmet vermek için ve halkın kaderini değiştirmek üzere seçildiğim için her türlü riski göze aldım. Çünkü pansuman tedavi, makyaj değil, insanlara gerçekleri anlatmak istedim. İnsanlara güven vermeniz, onların da size inanması gerekiyor. Uzun bir mücadele temposuyla bunu başardık" ifadelerini kullandı.

Başkan Gültak, tüm ülkeyi acılara boğan depremlerin ardından, toplumun farklı kesimlerinden kentsel dönüşüme talebin artığını da belirterek; şöyle konuştu; "Beş mahallemiz için yeni projelerimiz hazır. İnşallah önümüzdeki dönem bu projeleri hayata geçireceğiz. Depremlerin sarsıntısını derinden yaşayan Mersinliler, ömrünü tamamlamış eski evlerinde endişe içinde yaşamak istemiyor. Kentsel dönüşüme talep arttı. Bu noktada, Mersin Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeleri de devreye girmelidir. Binalarımızı dönüştürebilir, depreme dayanıklı şehirler inşa edebiliriz. Biz, bunu Çay ve Barış'ta başardık. Bundan sonra da gelen talepler doğrultusunda gücümüz yettiği kadar kentsel dönüşüme kararlılıkla devam edeceğiz."

'DEPREM MAĞDURLARINI BAĞRIMIZA BASTIK'

Türkiye'yi sarsan deprem felaketi sonrası hemen harekete geçtiklerini belirten Başkan Gültak, "Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri; acımız gerçekten büyük ve tarifsiz. Dünyada bunca vilayeti bir anda vuran ve 4-5 ülkeyi etkileyen başka bir afet yok. Felaketin yıkıcılığı dikkate alındığında; dokunmadığı, canını yakmadığı insanımız neredeyse yok" ifadelerini kullandı. "Yaralarımızı hep birlikte sarmaya ve bu büyük felaketin acısını hep birlikte iyileştirmeye devam edeceğiz" diyen Başkan Gültak, "Belediyemizin kültür ve sanat evleri, hizmet binaları ile taziye evlerini, kentimize gelen afetzedelerin kullanımına açtık. Belediye olarak 2 bin insanımızı kültür ve sanat evlerimizde ağırlıyoruz. Konuklarımıza 3 öğün yemek ikram ediyor; kıyafet, ısıtıcı, battaniye ve hijyen malzemelerini karşılıyoruz. Bu amaçla da 120 personelimizi görevlendirdik" şeklinde konuştu.

Akdeniz Belediyesi'nin, asrın felaketi nedeniyle yardım seferberliğini aralıksız sürdürdüğünün belirten Gültak şöyle devam etti:

'GİYSİ MARKETİ' HİZMETE GİRDİ

"Depremler sonucu yaşadıkları kentleri terk ederek Mersin'e göç eden vatandaşlarımız için hazırladığımız binlerce kıyafetin sergilendiği 'Giysi Marketini' hizmete açtık. Hayırsever iş insanları ve vatandaşlarımızın desteğiyle binlerce yeni kıyafeti, kurduğumuz çadırlar ve Millet Bahçesi içindeki kapalı alanda afetzede vatandaşlarımıza teslim ettik."

ÇOCUKLARIN RUHUNDAKİ YARALARI SİLECEĞİZ

Başkan Gültak depremzede çocuklarla da yakından ilgilendiklerinin altını çizerek, "Aileleriyle birlikte kentimize göç eden depremzede çocuklarımızın eğitimine destek veriyor, travmadan uzaklaşmaları için dört koldan mücadele ediyoruz. Misafir ailelerimizin çocukları için uzman sosyologlarımız gözetiminde sportif etkinlikler, oyun çadırları ve at binme etkinliği düzenliyor, böylelikle bu büyük afetin ruhlarında yarattığı olumsuz etkileri silmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

FELAKETİN ARDINDAN ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPMALIYIZ

Deprem mağdurları için ellerinden gelen tüm imkânları seferber etmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Başkan Gültak, "Bu büyük felakette yaşamını yitiren insanlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, aileleri ve yakınlarına sonsuz sabır ve baş sağlığı diliyorum. Diliyorum ki ülke olarak yaşadığımız bu büyük acının ve felaketin ardından hepimiz üzerimize düşen vazifeyi yükleniriz. Gerek ülkemizin ve dünyanın dört yanından gelerek insanüstü bir gayretle arama ve kurtarma yürüten herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Cenabı Allah, bizleri bu tür felaketlerin tekrarından korusun! Bir kez daha milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.