Akşam Gazetesi
YERLİ linyit kömürü kullanarak elektrik üretimi yapan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., 2014'te özelleştirildi. Bugün, Yeniköy Termik Santrali'nde 2 ünite ve Kemerköy Termik Santrali'nde 3 ünite ile toplam 1095 MW kurulu güce sahip santraller Türkiye'nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5'ini, Ege'de kullanılan elektriğin ise yaklaşık yüzde 62'sini karşılıyor. Enerji üretimini sürdürebilmek için maden ruhsat sahalarındaki 78 hektarlık alanda bulunan linyit rezervini çıkartmak için kesime başlayan işletme, İkizköylü sakinlerinin direnişiyle karşılaştı. Köy sakinlerinden bazılarının ağaçların kesilmesini önlemek için başladığı nöbet sürüyor.
ESKİ HALİNE GETİRİLECEK
TES İŞ Sendikası Başkanı Fatih Erçelik, "Bölgede faaliyet gösteren 3 termik santral var. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy. 6 bine yakın kişi geçimini sağlıyor. Yeniköy ile Kemerköy termik santralleri Akbelen'deki linyitten faydalanacak. Şirket oradaki linyit yataklarını çıkardıktan sonra sahayı eski haline getirerek Orman Genel Müdürlüğü'ne teslim edecek. Maden için açılan orman alanları yeniden ağaçlandırılır. Dünyanın hiçbir yerinde ağaç kesmeden maden çıkartmaktan vazgeçilmez. Bizler ormanlarımızı ve doğamızı seviyoruz. Madenlerimizi ülkemizin zenginliği haline getireceğiz" dedi.
KAMU YARARI SÖZ KONUSU
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Güler, "2014'te bu termik santraller özelleştirilmişti. Firmalar 2020'ye gelene kadar batıya doğru linyit alanlarını kazma işlemine devam etti. Bu süreç içindeyken Akbelen ormanları karşılarını çıktı. Burada madencilik yapılması için gerekli izinler var. Bu izne karşı köylüler hukuksal mücadele başlatmıştı. Akbelen bir kızılçam ormanı. Ağaçların yaşı 40-50 arasında. Ağaçlar kesilip alan ortaya çıkarılınca mineralli ile deniztaşı toprakları ayrı alanlarda depolanacak. Linyit çıkarıldıktan sonra da son aşamada bu mineralli ve deniztaşı toprağı yeniden yerine konulacak ve ormanlaştırılacak. Burada bir kamu yararı söz konusudur" dedi.
78 HEKTARA İHTİYAÇ VAR
Elektrik Üretim A.Ş. eski Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ise şöyle konuştu: "Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamak için devletimizin planlayarak yaptığı bir tesisten bahsediyoruz. Akbelen 28 bin 307 hektarlık bir alana sahip. Madene ulaşmak için sadece 78 hektarlık alan gerekiyor, yani tamamı kesilmiyor. Bunun karşılığında firmanın Türkiye genelinde 2 milyon ağaç ekmesi planlanıyor."
BÖLGE DIŞINDAN GELEN İNSANLARIN OYUNUNA GELMEYİN
Yaşanan olaylar sonrası Tes-İş ile Maden-İş Sendikalarından yapılana açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bizler TES-İŞ ve MADEN-İŞ olarak 3 nesildir her gün bu maden sahaları ve santrallerde 7/24 çalışıyor ve ülkemizin enerjisini üretiyoruz. Madenler de bizim, ormanlar da! Bu maden ve santraller hepimizin milli serveti. Oyuna gelmeyin, bindiğiniz dalı kesmeyin! Enerji hayattır, medeniyettir!"
İKİ TARAFA DA 'YANINIZDAYIM' DEDİ
Akbelen'e gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, santral çalışanı 500 kişiyi yanına çağırdı. Kılıçdaroğlu, heyetle birlikte işçileri dinledi ve "Sizin yanınızdayız" dedi. Ardından Akbelen Ormanı'na geçen Kılıçdaroğlu köylüleri dinleyip onlara da 'yanındayız' dedi. Ancak tepkiyle karşılaştı. Koruma aracını yumruklayan çevrecilerin aracın önünden çekilmemesi üzerine Kılıçdaroğlu, beraberindekilerle birlikte kesim alanına gitti ve bölgede inceleme yaptı. Kılıçdaroğlu, Akbelen'i incelediği esnada, çevreciler de ormana yürümeye çalıştı. Müdahaleyle karşılaşan çevreciler uzun süre sloganlar atarak Kılıçdaroğlu'nu bekledi. Kılıçdaroğlu aracına yönelmek isterken arbede yaşandı. Zorla çekilen eylemciler Kılıçdaroğlu'nun bindiği minibüsün camlarını yumrukladı.
VATANDAŞA PARMAK SALLADILAR!
Kılıçdaroğlu ile Akbelen'e gelen CHP'li vekil Mahmut Tanal vatandaşların tepkisiyle karşılaştı. Tanal kendisini eleştiren bir kadına parmak sallayarak "Sizin gibi insanlar yüzünüzden iktidarı kaybettik. AKP'nin provokatörüsün" dedi. Tanal aldığı tepki üzerine alanı terk etmek zorunda kaldı.